Ogórki marynowane po żydowsku-hit wśród moich przetworów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do każdego słoika wkładamy liść selera, liść pietruszki, koper, 1-3 ząbki czosnku, krążek cebuli lub połówkę małej, kilka plasterków marchewki, 1-3 ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i 1 łyżeczkę ziaren gorczycy. Ogórki dokładnie myjemy i wkładamy do słoików. Zagotowujemy zalewę (woda z octem, cukrem i solą) i jeszcze gorącą zalewamy ogórki w słoikach. Następnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut (delikatnie gotując w garnku z wodą lub wstawiając do piekarnika z temperaturą 70°C - ja gotuję w garnku).
Przetwory przechowujemy w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu. Najlepiej spożyć je do końca kolejnego sezonu ogórkowego.
Porady
Ogórki po żydowsku podaję do zimnej płyty - pieczeni z karczku, pasztetów lub pieczonego boczku. Są także doskonałym dodatkiem do drugich dań.
Komentarze