Ogórki marynowane po żydowsku-hit wśród moich przetworów

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dodatek gałązki selera i pietruszki niesamowicie dodaje aromatu ogórkom marynowanym.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dowolna ilość ogórków
    6 szklanek wody
    1 szklanka octu
    1 szklanka cukru
    2 łyżki soli
    liście selera korzeniowego
    liście pietruszki
    koper
    ząbki czosnku
    kilka cebul
    marchewka
    ziele angielskie
    liście laurowe
    ziarna gorczycy

Ogórki marynowane po żydowsku-hit wśród moich przetworów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do każdego słoika wkładamy liść selera, liść pietruszki, koper, 1-3 ząbki czosnku, krążek cebuli lub połówkę małej, kilka plasterków marchewki, 1-3 ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i 1 łyżeczkę ziaren gorczycy. Ogórki dokładnie myjemy i wkładamy do słoików. Zagotowujemy zalewę (woda z octem, cukrem i solą) i jeszcze gorącą zalewamy ogórki w słoikach. Następnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut (delikatnie gotując w garnku z wodą lub wstawiając do piekarnika z temperaturą 70°C - ja gotuję w garnku).
    Przetwory przechowujemy w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu. Najlepiej spożyć je do końca kolejnego sezonu ogórkowego.

Porady

Ogórki po żydowsku podaję do zimnej płyty - pieczeni z karczku, pasztetów lub pieczonego boczku. Są także doskonałym dodatkiem do drugich dań.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy