Tartaletki z jabłkami pod bezową pierzynką

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tarty, tartaletki - mam do nich słabość. Ulubione mojego męża - z jabłkami i przyprawami korzennymi pod bezową pierzynką. Ich smak usidla i chcesz je upiec ponownie...

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna (krupczatka): 190 gramów
    - cukier puder: 60 gramów
    - margaryna (do pieczenia/ schłodzona): 90 gramów
    - żółtko (surowe lub ugotowane/zimne): 1 sztuka
    - zimna woda: 1 łyżka
    FARSZ JABłKOWY::
    - jabłka (obrane,bez gniazd nasiennych): 600 gramów
    - cukier wanilinowy (32 g): 2 opakowania
    - sok jabłkowy (lub woda): 50 mililitrów
    - przyprawa do szarlotki (lub mieszanka cynamonu,kardamonu,goździków): 2 łyżki
    - ekstrakt z wanilii: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    BEZOWA PIERZYNKA::
    - białka surowego jaja: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier (drobny do wypieków): 60 gramów
    - glukoza (w proszku/opcjonalnie): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tartaletki z jabłkami pod bezową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka pokroić w drobną kostkę, dodać przyprawy, cukier wanilinowy, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii, wymieszać, przełożyc do garnka z grubym dnem, wlać sok jabłkowy lub wodę,dusić na średnim ogniu 10 minut. Ewentualnie odlać nadmiar soku.
  • 2. Cukier puder i mąkę przesiać przez sito. Połączyć z kawałkami zimnej margaryny, siekając nożem. Dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.
  • 3. Żaroodporne tartaletki ceramiczne ( wymiary: 9 x 2,5 cm ) wysmarować margaryną. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C.
  • 4. Ciasto wyjąć z lodówki podzielić na 5 części, każdą z nich rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i nałożyć na foremki. Ciastem wykleić dno i boki ceramicznych tartaletek, docisnąć palcami, nadmiar ciasta odciąć nożem.
  • 5. Ciasto ponakłuwać widelcem( kilkanaście razy) . Piec 12-15 minut w temp. 180 stopni C. Piekarnika nie wyłączać.
  • 6. Białka z solą ubić mikserem, dodawać stopniowo cukier oraz glukozę (glukoza stabilizuje bezę, ale jej użycie nie jest konieczne).
  • tartaletki z jabłkami pod bezową pierzynką 7. Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć porcje farszu z jabłek. Na wierzchu każdej tartaletki rozsmarować ubitą masę z białek. Wstawić do piekarnika, piec około 15 minut, aż bezowa pierzynka nabierze złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mąka pszenna Margaryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować