Tarty, tartaletki - mam do nich słabość. Ulubione mojego męża - z jabłkami i przyprawami korzennymi pod bezową pierzynką. Ich smak usidla i chcesz je upiec ponownie...
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO::
- mąka pszenna (krupczatka): 190 gramów
- cukier puder: 60 gramów
- margaryna (do pieczenia/ schłodzona): 90 gramów
- żółtko (surowe lub ugotowane/zimne): 1 sztuka
- zimna woda: 1 łyżka
FARSZ JABłKOWY::
- jabłka (obrane,bez gniazd nasiennych): 600 gramów
- cukier wanilinowy (32 g): 2 opakowania
- sok jabłkowy (lub woda): 50 mililitrów
- przyprawa do szarlotki (lub mieszanka cynamonu,kardamonu,goździków): 2 łyżki
- ekstrakt z wanilii: 2 łyżki
- sok z cytryny: 2 łyżki
BEZOWA PIERZYNKA::
- białka surowego jaja: 2 sztuki
- sól: 1 szczypta
- cukier (drobny do wypieków): 60 gramów
- glukoza (w proszku/opcjonalnie): 1 łyżka
Tartaletki z jabłkami pod bezową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka pokroić w drobną kostkę, dodać przyprawy, cukier wanilinowy, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii, wymieszać, przełożyc do garnka z grubym dnem, wlać sok jabłkowy lub wodę,dusić na średnim ogniu 10 minut. Ewentualnie odlać nadmiar soku.
2.Cukier puder i mąkę przesiać przez sito. Połączyć z kawałkami zimnej margaryny, siekając nożem. Dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.
3.Żaroodporne tartaletki ceramiczne ( wymiary: 9 x 2,5 cm ) wysmarować margaryną. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C.
4.Ciasto wyjąć z lodówki podzielić na 5 części, każdą z nich rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i nałożyć na foremki. Ciastem wykleić dno i boki ceramicznych tartaletek, docisnąć palcami, nadmiar ciasta odciąć nożem.
5.Ciasto ponakłuwać widelcem( kilkanaście razy) . Piec 12-15 minut w temp. 180 stopni C. Piekarnika nie wyłączać.
6.Białka z solą ubić mikserem, dodawać stopniowo cukier oraz glukozę (glukoza stabilizuje bezę, ale jej użycie nie jest konieczne).
7.Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć porcje farszu z jabłek. Na wierzchu każdej tartaletki rozsmarować ubitą masę z białek. Wstawić do piekarnika, piec około 15 minut, aż bezowa pierzynka nabierze złotego koloru.
Komentarze