Tarta ze szpinakiem i pomidorami

4.5 (159 ocen)

Przepis na szybką tartę- miłe urozmaicenie codziennych obiadów.

Składniki:

  • ciasto:
    - 250g mąki
    - 150 g masła
    - 1 żółtko
    - szczypta soli
    - 2 łyżki wody
    nadzienie:
    - 300 g mrożonego szpinaku
    - łyżka masła
    - mały jogurt naturalny
    - 1 jajko
    - 3 ząbki czosnku
    - 200 g tartej mozzarelli
    - sól, pieprz, tymianek
    - masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szpinakowa tarta z pomidorami 1. Ciasto zagniatamy, formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Czosnek obieramy i rozdrabniamy. Podsmażamy na maśle, gdy będzie brązowy dodajemy szpinak i dusimy do miękkości. Doprawiamy sola i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Jogurt mieszamy z jajkiem, obrane pomidory kroimy na plasterki. Formę na tartę smarujemy masłem, wykładamy na niej ciasto, następnie szpinak, zalewamy jogurtem. Wierzch posypujemy mozzarellą, wykładamy pomidorami i posypujemy tymiankiem. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st przez ok pół godziny.

Porady

Tarta najlepiej smakuje, gdy odstoi min. 2 h.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować