Tarta z tuńczykiem

4.5 (144 ocen)

  • 30 min

Smaczna na ciepło jak i na zimno!

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300g mąki krupczatki
    150g margaryny
    1 jajko
    2 łyżki śmietany
    szczypta soli

    Farsz:
    250 g tuńczyka w sosie własnym
    4 jajka
    200 g sera – może być z wiaderka
    100g sera feta
    200 g sera żółtego
    1 -2 płaty papryki marynowanej
    1 mała cebula
    3 rzodkiewki
    2 -3 łyżki kukurydzy z puszki
    1/3 szklanki mleka
    3 – 4 łyżki śmietany
    2 łyżki mąki pszennej
    Sól, pieprz
    Ulubione suszone zioła
    Kilka rzodkiewek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki ciasta zagnieść. Przełożyć na formę do tary posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania farszu.
  • 2. Farsz: Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach. 2 jajka ugotować na twardo, wystudzone pokroić w kostkę wraz z papryką, rzodkiewkami, serem feta i cebulą. Połączyć z rozdrobnionym tuńczykiem i kukurydzą. W osobnym naczyniu rozmieszać surowe jajka, śmietanę, mleko i mąkę. Połączyć z masą tuńczykową. Dołożyć ser żółty. Doprawić pieprzem, ziołami, ewentualnie posolić. Całość dokładnie zamieszać. Masę przełożyć na ciasto, udekorować pokrojonymi rzodkiewkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować