Tarta serowa z tuńczykiem, oliwkami i pomidorami suszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę połącz z żółtkami, posiekanym masłem i szczyptą soli. Szybko zagnieć kruche ciasto i włóż na godzinę do lodówki.
2.Tuńczyka , pomidorki suszone i oliwki osącz, osusz. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Jajko roztrzep, wymieszaj ze startą mozzarellą, śmietaną i rozciśniętym czosnkiem. Przypraw solą i pieprzem.
3.Schłodzonym ciastem wylep okrągłą formę (o śr.22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem, na to rozłóż groch na pergaminie i podpiecz ok.15 minut w 180 st. Następnie ściągnij pergamin z grochem i na podpieczony spód wyłóż masę z mozzarellą i osączonego tuńczyka. Na wierzchu dowolnie porozkładaj pomidorki koktajlowe, pomidorki suszone i oliwki.
4.Tartę zapiekaj ok.30-40 minut aż masa serowa się zetnie a całość ładnie zarumieni. Smacznego!
Komentarze