Tarta serowa z tuńczykiem, oliwkami i pomidorami suszonymi

4.45 (204 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Propozycja na smaczny, lekki obiad, lub ciepłą kolację.

Składniki:

  • spód: 1,5 szklanki mąki
    120g masła
    2 żółtka
    szczypta soli
    masło do posmarowania formy

    wypełnienie: 150g tartej mozzarelli
    puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 jajko
    pół szklanki śmietany 18 proc.
    6 pomidorków koktajlowych
    6 pomidorów suszonych w zalewie
    2 łyżki oliwek zielonych
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.45 (204 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta serowa z tuńczykiem, oliwkami i pomidorami suszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę połącz z żółtkami, posiekanym masłem i szczyptą soli. Szybko zagnieć kruche ciasto i włóż na godzinę do lodówki.
  • składniki 2. Tuńczyka , pomidorki suszone i oliwki osącz, osusz. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Jajko roztrzep, wymieszaj ze startą mozzarellą, śmietaną i rozciśniętym czosnkiem. Przypraw solą i pieprzem.
  • kruchy spód 3. Schłodzonym ciastem wylep okrągłą formę (o śr.22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem, na to rozłóż groch na pergaminie i podpiecz ok.15 minut w 180 st. Następnie ściągnij pergamin z grochem i na podpieczony spód wyłóż masę z mozzarellą i osączonego tuńczyka. Na wierzchu dowolnie porozkładaj pomidorki koktajlowe, pomidorki suszone i oliwki.
  • przed pieczeniem 4. Tartę zapiekaj ok.30-40 minut aż masa serowa się zetnie a całość ładnie zarumieni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować