Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką

  • wyświetlono: 592 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką rozpoczęła w tym roku sezon na rabarbar! Jak dla mnie to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie jadłam.Słodka beza idealnie pasuje do rabarbaru. Dodatkowej słodyczy dodają truskawki, a skórka z cytryny jest przysłowiowa wisienką na torcie.

Kuchnia Marty
  • 80min

Składniki

Składniki na ciasto:
◦240 g mąki tortowej
◦165 g masła
◦½ łyżeczki soli
◦2 łyżeczki cukru
◦6-7 łyżek lodowatej wody

Składniki na nadzienie:
◦400 g obranego rabarbaru
◦300 g truskawek świeżych
◦80-100 g cukru
◦skórka z połowy cytryny

Składniki na bezową piankę:
◦3 białka z dużych jaj
◦175 g cukru
◦½ łyżeczki białego octu winnego
◦½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
◦szczypta soli

Dodatkowo:
◦tłuszcz do formy
◦½ szklanki mąki

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką

  • Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką1. Przygotowanie ciasta:
    Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą i pokrojone w małą kostkę masło. Po tym czasie do mąki dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-25 cm. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i dziurkujemy spód ciasta widelcem. Pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.
  • Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką2. Przygotowanie nadzienia:
    Rabarbar i truskawki myjemy, kroimy na kawałki i zasypujemy cukrem. Dodajemy otartą skórkę z połowy cytryny i mieszamy. Owoce przesmażamy ok. 3-5 minut (ważne aby się nie rozpadły). Przekładamy na sito i odcedzamy z nadmiaru płynu.
  • Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką3. Przygotowanie bezowej pianki:
    W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijamy.
    Na ciasto przekładamy ciepłe owoce – owoce muszą być ciepłe! Na owoce wykładamy pianę z białek. Tarte z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką wstawiamy do nagrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika na 20 minut.

    Ja nie wyjmuję ciasta po upieczeniu z piekarnika, uchylam drzwiczki i pozostawiam je aż przestygnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiRabarbarciasto z rabarbaremplacek z rabarbaremciasto z rabarbarem i truskawkamitarta z rabarbaremTarta z rabarbarem i truskawkami z bezową piankątarta z rabarbarem i truskawkamitarta z rabarbarem i bezą

Komentarze

Podobne przepisy

tarta z truskawkami

Dodane przez: PolskaGotuje

Tarta z truskawkami i mascarpone

Prosta tarta z truskawkami jest...

Tarta z rabarbarem i bezą

Dodane przez: mojapasjasmaku

Tarta z rabarbarem i bezą

Cienkie, kruche ciasto + rabarbar...

Tarta z budyniem i truskawkami

Dodane przez: zChatyNaKoncuWsi

Tarta z budyniem i truskawkami

Orzeźwiająca tarta podawana na...

Tarta z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: czarrna

Tarta z rabarbarem i kruszonką

No, wreszcie otwarłam sezon na...

Tarta bezowa z brzoskwiniami

Dodane przez: Cukiereczek

Tarta bezowa z brzoskwiniami

Tarta to wypiek popularny w kuchni...

Tartaletki z rabarbarem i truskawkami

Dodane przez: Kuchnia Marty

Tartaletki z rabarbarem i truskawkami

Co roku z utęsknieniem czekam na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE