Tarta z pieczarkami i karkówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mąkę posiekać z masłem na kruszonkę. Dwa żółtka roztrzepać z solą i wodą, dodać do mąki i ugnieść ciasto . Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Zmrożone ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej masłem formy do tarty. podziurkować widelcem w kilku miejscach i wstawić do rozgrzanego na 180st. piekarnika na 20min.
2.Pieczarki ugotować(przekroić na ćwiartki), Karkówkę pokrojoną w kostkę podsmażyć z cebulą. Śmietanę podgrzać i wymieszać z koncentratem i chrzanem, doprawić solą, sprasowanym czosnkiem, ziołami i warzywkiem. dorzucić pieczarki, mięso z cebulą i trochę żółtego sera. Gotować jeszcze chwilę na średnim ogniu. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z ostudzonym farszem. Wyłożyć wszystko na podpieczone ciasto.
3.Mozzarellę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać(trochę zostawić na posypanie przed podaniem) i rozsypać na wierzch tarty. Zapiekać jeszcze przez 20min w piekarniku rozgrzanym do 180st.
Komentarze