Tarta z nadzieniem 3-składnikowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Moja rodzina uwielbia tartę, każde z nas lubi inne nadzienie, więc upiekłam 3 w jednym. Pomysł okazał się skuteczny bo tarta szybko zniknęła.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto kruche:
    18 dag mąki
    10 dag masła
    3 żółtka
    3 łyżeczki cukru
    I nadzienie:
    20 dag pieczarek
    1 mała cebula
    1 łyżka oleju
    II nadzienie:
    1 opakowanie mrożonych warzyw
    1 łyżka oleju
    Sól, pieprz do smaku
    Zioła prowansalskie
    III nadzienie:
    20 dag mrożonego szpinaku
    1 opakowanie serka pleśniowego - 100 g
    Ponadto:
    3 jajka
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki śmietany 18%
    1 duża łyżka ziaren słonecznika
    Sól i pieprz
    Szczypta gałki muszkatołowej.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z nadzieniem 3-składnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta: mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Robimy kopczyk, a w nim wgłębienie i wlewamy żółtka a na brzegach kładziemy kawałki zimnego masła. Wszystkie składniki mieszamy i siekamy nożem i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
    Pieczarki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w paseczki. Cebulkę pokroić w kostkę, wrzucić na podgrzany olej, skruszyć, dodać pieczarki i smażyć około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
    Warzywa wrzucić na podgrzany olej, dusić pod przykryciem 15 minut, mieszać by się nie przypaliły. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    Szpinak odparować na patelni, dodać pokrojony w kostkę ser, smażyć około 5 minut.
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek. Układamy w formie do tart, wylepiamy brzegi i nakłuwamy ciasto w wielu miejscach widelcem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut w temp. 180-200 stopni. Na podpieczony spód układamy na przemian nadzienia.
    Jajka, śmietanę, jogurt i przyprawy mieszamy, wylewamy na farsz, posypujemy słonecznikiem i pieczmy jeszcze 20 minut w temp. 180 stopni.

Porady

Wierzch tarty można pod koniec pieczenia posypać wiórkami żółtego sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować