Tarta z nadzieniem 3-składnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta: mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Robimy kopczyk, a w nim wgłębienie i wlewamy żółtka a na brzegach kładziemy kawałki zimnego masła. Wszystkie składniki mieszamy i siekamy nożem i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Pieczarki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić w paseczki. Cebulkę pokroić w kostkę, wrzucić na podgrzany olej, skruszyć, dodać pieczarki i smażyć około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Warzywa wrzucić na podgrzany olej, dusić pod przykryciem 15 minut, mieszać by się nie przypaliły. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Szpinak odparować na patelni, dodać pokrojony w kostkę ser, smażyć około 5 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek. Układamy w formie do tart, wylepiamy brzegi i nakłuwamy ciasto w wielu miejscach widelcem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut w temp. 180-200 stopni. Na podpieczony spód układamy na przemian nadzienia.
Jajka, śmietanę, jogurt i przyprawy mieszamy, wylewamy na farsz, posypujemy słonecznikiem i pieczmy jeszcze 20 minut w temp. 180 stopni.
Porady
Wierzch tarty można pod koniec pieczenia posypać wiórkami żółtego sera.
Komentarze