Czekoladowa tarta z nadzieniem serowo- gruszkowym

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

Idealna na jesienne wieczory. Dla wielbicieli czekolady i gruszek :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    2 ½ szklanki mąki

    ¾ kostki margaryny – stopić i ostudzić
    ¾ szklanki cukru brązowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao
    2 żółtka
    Składniki na masę serową:

    Serek homogenizowany 400g
    40 g cukru drobnego do wypieków
    ½ kostki margaryny – stopić i ostudzić
    1 budyń waniliowy bez cukru
    2 białka ubite na sztywno
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Czekoladowa tarta z nadzieniem serowo- gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie spodu:

    Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodać cukier oraz margarynę. Na końcu dodać żółtka, wyrobić ciasto do połączenia składników i ukulać kulkę. Wsadzić na min 30 minut do lodówki.
  • 2. Przygotowanie całości:

    Tortownicę o średnicy ok. 22 cm, wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać bułką tartą, jeżeli korzystamy z silikonowej formy tych czynności nie trzeba wykonywać.

    Wyciągnąć ciasto z lodówki. Umyć, obrać gruszki. Przepołowić je na pół, wyciąć gniazda nasienne i ponacinać.

    Mieszamy razem serek homogenizowany, cukier i budyń, dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę i zmiksować. Na końcu dodać łyżką ubite białka, delikatnie wmieszać je w resztę masy.

    Ciasto wykładamy na tortownice na spód- ja nie podpiekałam spodu. Na ciasto wylewamy masę serową, a następnie kładziemy ponacinane gruszki, ale nie wbijając ich w masę bo i tak opadną.

    Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180°C (termoobieg). Zostawić ciasto w piekarniku jeszcze przez chwilę. Następnie zostawić do ostygnięcia i dopiero zimne kroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować