Czekoladowa tarta z nadzieniem serowo- gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie spodu:
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodać cukier oraz margarynę. Na końcu dodać żółtka, wyrobić ciasto do połączenia składników i ukulać kulkę. Wsadzić na min 30 minut do lodówki.
2.Przygotowanie całości:
Tortownicę o średnicy ok. 22 cm, wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać bułką tartą, jeżeli korzystamy z silikonowej formy tych czynności nie trzeba wykonywać.
Wyciągnąć ciasto z lodówki. Umyć, obrać gruszki. Przepołowić je na pół, wyciąć gniazda nasienne i ponacinać.
Mieszamy razem serek homogenizowany, cukier i budyń, dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę i zmiksować. Na końcu dodać łyżką ubite białka, delikatnie wmieszać je w resztę masy.
Ciasto wykładamy na tortownice na spód- ja nie podpiekałam spodu. Na ciasto wylewamy masę serową, a następnie kładziemy ponacinane gruszki, ale nie wbijając ich w masę bo i tak opadną.
Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180°C (termoobieg). Zostawić ciasto w piekarniku jeszcze przez chwilę. Następnie zostawić do ostygnięcia i dopiero zimne kroić.
Komentarze