Tarta z mięsem mielonym z oliwkami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Najpierw robimy ciasto. Mąkę do miski, dodac masło,posiekac nożem, wyrabiamy palcami, stopniowo aż osiagnac cos na kształt piasku, potem dodac jajko, wyrobic ciasto rąka jesli sie nie bedzie chciało skleic doac wode. Zawinac w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Potem wyciągamy, rozwalkowac i wylozyc nim formę - gdy brak formy do tart wykładamy tortownice, łącznie z brzegami. Wczesniej spód blaszki odrobine smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 st i podpiekam ciasto około 7 - 8 minut.
Farsz jest jak sos bolognese. Mieso z cebula i czosnkiem smażymy na oliwie, dodajemy przyprawy, koncentrat, podlewamy bulionem. Ma wyjść gęsty mięsny sos. Na podpieczone ciasto wylewam farsz,układamy pokrojone oliwki i pieczarki, posypujemy mocno serem. Wkładamy do piekarnika na jakies 15-20 minut.
Komentarze