TARTA Z MIĘSEM MIELONYM Z OLIWKAMI I PIECZARKAMI

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Tarta to ulubione danie mojego syna Pawełka

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    200 g mąki
    1 łyżeczka soli
    125 g masła
    1 duże jajko
    zimna woda (o ile jest taka potrzeba jakies 2 lub 3 lyżki)

    farsz:
    500 gr miesa mielonego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sol, pieprz
    paryka słodka i ostra
    oregano
    2 chochle bulionu
    zioła prowansalskie
    przecier pomidorowy mały słoiczek
    ser zółty
    oliwki
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z mięsem mielonym z oliwkami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw robimy ciasto. Mąkę do miski, dodac masło,posiekac nożem, wyrabiamy palcami, stopniowo aż osiagnac cos na kształt piasku, potem dodac jajko, wyrobic ciasto rąka jesli sie nie bedzie chciało skleic doac wode. Zawinac w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Potem wyciągamy, rozwalkowac i wylozyc nim formę - gdy brak formy do tart wykładamy tortownice, łącznie z brzegami. Wczesniej spód blaszki odrobine smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 st i podpiekam ciasto około 7 - 8 minut.

    Farsz jest jak sos bolognese. Mieso z cebula i czosnkiem smażymy na oliwie, dodajemy przyprawy, koncentrat, podlewamy bulionem. Ma wyjść gęsty mięsny sos. Na podpieczone ciasto wylewam farsz,układamy pokrojone oliwki i pieczarki, posypujemy mocno serem. Wkładamy do piekarnika na jakies 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować