Tarta z malinami i migdałową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Aromatyczne nadzienie malinowe na kruchym cieście otoczone kruszonką migdałową. Tartę zdobią floksy o słodkim lekko korzennym smaku.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • forma na tartę o średnicy 30cm:
    kruche ciasto:
    300 g mąki krupczatki
    150 g cukru pudru
    250 g masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 żółtka
    szczypta soli
    masa malinowa:
    1 litr malin
    pół szklanki cukru
    laska wanilii
    ziarenko kardamonu
    laska cynamonu
    łyżeczka agar agar
    kruszonka migdałowa:
    200 g zmielonych migdałów
    200 g cukru
    200 g masła
    skórka otarta z pomarańczy

    maliny i floksy do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z malinami i migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól i posiekane masło za pomocą siekaczki robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy żółtka i śmietanę szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy okrąg o średnicy 30 cm i wykładamy formę na tartę. Pieczemy w 200-210 stopniach C przez 12-15 minut.
    Masa malinowa:
    Maliny podsmażamy z dodatkiem cukru, wanilii, kardamonu, cynamonu i agaru przez 15 minut, aż maliny odparują. Wyjmujemy laski wanilii i cynamonu.

    Kruszonka migdałowa:
    Zmielone migdały łączymy z masłem, cukrem i skórką pomarańczy, zagniatamy do uzyskania plastycznej masy.

    Brzeg tarty wykładamy kruszonką, na środku rozprowadzamy masę malinową. Resztą kruszonki posypujemy tartę. Ciasto zapiekamy w 180 stopniach C przez około 15 minut, aż kruszonka się zarumieni. Ciasto studzimy. Podajemy ozdobione malinami i floksami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.68 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ucierane

To może cię zainteresować