Tarta z łososiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy obie mąki, robimy zagłębienie, wbijamy cztery żółtka i dodajemy pokrojone, zimne masło. Siekamy nożem aż składniki zaczną się łączyć, dolewamy wodę i opuszkami palców szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie owijamy je folią i wkładamy do lodówki na dwadzieścia minut.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części.
Każdą z nich posypujemy odrobiną mąki pszennej i wałkujemy na dwa placki o wielkości około 28 cm średnicy (moja formy mają 23 cm, więc zakładamy około pięciu centymetrów więcej), następnie nawijamy ostrożnie na wałek i przekładamy do formy. Dociskamy do dna i brzegów palcami. Robimy nakłucia widelcem.
Na ciasto kładziemy folię aluminiową i wsypujemy obciążające groszki.
Tarty podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, grzanie góra - dół bez termoobiegu przez dziesięć minut. Następnie wyciągamy, ostrożnie ściągamy folię z groszkami i wstawiamy na kolejne dziesięć minut.
Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajka, wlewamy białka, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy przez dwie - trzy minuty.
Komentarze