Tarta z łososiem i suszonymi pomidorami

4.49 (186 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniały pomysł na karnawałową przekąskę. ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 szklanki krupczatki
    1,5 szklanki mąki pszennej
    4 żółtka
    200 g masła
    2 płaskie łyżeczki soli
    80 ml wody

    100 ml śmietanki 30%
    4 jajka
    4 białka (te, które nam zostały po zrobieniu ciasta)
    1 łyżeczka świeżo utłuczonego pieprzu
    1 łyżeczka soli

    200 g wędzonego łososia
    6 suszonych pomidorów
    150 g żółtego sera
    kilka listków świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z łososiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy obie mąki, robimy zagłębienie, wbijamy cztery żółtka i dodajemy pokrojone, zimne masło. Siekamy nożem aż składniki zaczną się łączyć, dolewamy wodę i opuszkami palców szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie owijamy je folią i wkładamy do lodówki na dwadzieścia minut.

    Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części.

    Każdą z nich posypujemy odrobiną mąki pszennej i wałkujemy na dwa placki o wielkości około 28 cm średnicy (moja formy mają 23 cm, więc zakładamy około pięciu centymetrów więcej), następnie nawijamy ostrożnie na wałek i przekładamy do formy. Dociskamy do dna i brzegów palcami. Robimy nakłucia widelcem.

    Na ciasto kładziemy folię aluminiową i wsypujemy obciążające groszki.

    Tarty podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, grzanie góra - dół bez termoobiegu przez dziesięć minut. Następnie wyciągamy, ostrożnie ściągamy folię z groszkami i wstawiamy na kolejne dziesięć minut.

    Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

    Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajka, wlewamy białka, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy przez dwie - trzy minuty.

    Na podpieczonych spodach układamy kawałki łososia, pokrojone suszone pomidory, całość zalewamy sosem, posypujemy serem.

    Obie tarty pieczemy bez termoobiegu, grzanie góra - dół w 160 stopniach przez dwadzieścia - dwadzieścia pięć minut.

    Podajemy na zimno lub na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Mąka Masło Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować