Tarta z letnimi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę z cukrem siekamy nożem w misce do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, zasypujemy mąką, wlewamy gorącą wodę i miksujemy ok. 5 minut. Masę przelewamy do formy z tarty o wypukłym dnie, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 20 min.
2.Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego wystygnięcia i obracamy do góry dnem na talerz.
3.Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Budyń mieszamy z 1/2 szklanki mleka a pozostałe mleko gotujemy. Po zagotowaniu mleka wlewamy budyń i mieszamy na małym ogniu aż zgęstnieje, odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, delikatnie mieszamy z budyniem, wykładamy na ciasto i odkładamy do lodówki na 30 minut. Owoce układamy w dowolny sposób na budyniu.
4.Zalewamy gęstniejącą galaretką. Całe ciasto schładzamy w lodówce około 3-4 godziny.
Komentarze