Tarta z kremem budyniowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść na gładkie ciasto. Następnie schładzamy 10 min. w lodówce. Po 10 minutach ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy w kształt koła troszkę większego od blachy. Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego do 200oC piekarnika.Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180oC i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Krem
W czasie pieczenia ciasta do garnka wlewamy 2/3 potrzebnego mleka i gotujemy. Pozostałe 1/3 mleka mieszamy z budyniami. Gdy mleko się zagotuje dodajemy mleko z budyniami i mieszamy do powstania gęstego budyniu. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Gdy budyń ostygnie dodajemy do niego margarynę, galaretkę cytrynową i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
3. Masę wykładamy na kruchą tartę, a na masę układamy truskawki.
Smacznego
Porady
Tartę można podawać ze wszystkimi owocami sezonowymi.
Komentarze