Tarta z kremem budyniowym i truskawkami

4.5 (149 ocen)

  • 40 min

Świetne, lekkie kruche ciasto z sezonowymi owocami.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    *250g mąki
    *100g margaryny
    *1 jajko
    *3 łyżki cukru pudru
    *szczypta soli

    Krem:
    *2 budynie waniliowe
    *1/2l mleka
    *2 łyżki cukru
    *1 galaretka cytrynowa
    *1 kostka margaryny

    *500g truskawek
    *blacha do tarty średnica 28cm

    Do wysmarowania blachy:
    *margaryna
    *bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z kremem budyniowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto
    Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść na gładkie ciasto. Następnie schładzamy 10 min. w lodówce. Po 10 minutach ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy w kształt koła troszkę większego od blachy. Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego do 200oC piekarnika.Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180oC i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

    2. Krem
    W czasie pieczenia ciasta do garnka wlewamy 2/3 potrzebnego mleka i gotujemy. Pozostałe 1/3 mleka mieszamy z budyniami. Gdy mleko się zagotuje dodajemy mleko z budyniami i mieszamy do powstania gęstego budyniu. Pozostawiamy do ostygnięcia.
    Gdy budyń ostygnie dodajemy do niego margarynę, galaretkę cytrynową i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

    3. Masę wykładamy na kruchą tartę, a na masę układamy truskawki.

    Smacznego

Porady

Tartę można podawać ze wszystkimi owocami sezonowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować