Tarta z kaszanką i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tarta jest szybką, tanią i smaczną propozycją, która idealnie zastąpi obiad, kolację, czy po prostu sprawdzi się jako syta przekąska. Połączenie kaszanki i sera mozzarella może jest nietypowe, ale zapewniam, że pyszne!

  • 55 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Forma o średnicy 24 cm)
    Ciasto:
    150g mąki pszennej
    75g masła/margaryny
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    1/2 łyżeczki soli
    Nadzienie:
    600g kaszanki
    125g mozzarelli
    2 cebule
    1 jajko
    1 łyżka majeranku
    sól, pieprz
    olej do smażenia cebuli
    Wierzch:
    125g mozzarelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kaszanka Tarty

Tarta z kaszanką i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto.
    Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko.
    Dodać małe porcje zimnego masła/margaryny oraz przyprawy.
    Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut (*).
    Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut).
    Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
    (Aby ciasto nie wyrosło należy okryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.)
    Przygotować nadzienie.
    Cebulę pokroić w piórka, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i lekko posolić.
    Cebulę wymieszać z kaszanką (bez skóry), jajkiem oraz łyżką majeranku.
    Całość opcjonalnie doprawić do smaku i wymieszać z mozzarellą uprzednio pokrojoną w kostkę.
    Nadzienie równomiernie przełożyć na podpieczony spód, a na wierzchu ułożyć plastry sera.
    Ciasto piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
    Gotowa tarta najlepiej smakuje na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.

Porady

(*) Zagniecionym ciastem można od razu wylepić formę do tarty i następnie całość należy porządnie schłodzić w lodówce.(*) Zagniecionym ciastem można od razu wylepić formę do tarty i następnie całość należy porządnie schłodzić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować