Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę połączyłam z miękkim masłem,szczyptą soli i paroma łyżkami wody.
2.Dokładnie zagniotłam ciasto i uformowałam z niego kulkę.
3.Wstawiłam ją na dwie godziny do lodówki.
Po upływie czasu wysmarowałam formę do tarty o średnicy
28-30 cm masłem
i rozłożyłam na niej ciasto,dokładnie dociskając je palcami.
Ciasto nakłułam w kilku miejscach widelcem
i wstawiłam ponownie do lodówki.
4.W tym czasie obrałam jabłka i pokroiłam je na cienkie plasterki.
Ułożyłam je koliście na cieście.
5.W miseczce wymieszałam jajka z cukrem i cynamonem.
6.i śmietanką.
7.Polałam sosem ułożone na cieście jabłka.
8.Piekłam tartę w temperaturze 180 stopni około 45 minut,
dopóki owoce i brzegi ciasta nie nabrały złocistego koloru.
Komentarze