Tarta z gruszkami, figami i mango

0 (0 ocen)

Takie szybkie małe co nie co.... posmakuje każdemu na zimny koniec lata....

Składniki:

  • na formę do tarty o śr, 27 cm. :
    •250 g mąki tortowej
    •100 g cukru drobnego kryształu + łyżeczka cukru z wanilią + szczypta soli
    •120 g schłodzonego masła
    •2 żółtka + łyżka gęstej śmietany
    •masa twarożkowa:
    •240 g twarogu półtłustego
    •140 ml. mleka 2 %
    •2 białka (pozostałe z ciasta) + 1 całe jajko
    •80 g cukru + 3 łyżeczki z czubkiem budyniu waniliowego
    •na wierzch:
    •2 gruszki, 3 świeże figi + 1 do dekoracji, 1/2 mango
    •dodatkowo: powidła śliwkowe ok. 1/2 słoika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Tarty Desery

Tarta z gruszkami, figami i mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-15drek6 1. Suche składniki na ciasto wymieszać, dodać posiekane masło, żółtka i śmietanę, wyrobić ręcznie dość twarde ciasto, uformować kulę i włożyć do zamrażarki na 30 minut.
    W tym czasie przygotować masę serową, (opracowałam i przetestowałam szybki sposób na jej wykonanie) twaróg wkruszyć do blendera, dodać cukier, budyń, białka, całe jajko i mleko, całość miksować przez ok. 5 minut, masa będzie rzadka, ale to nie szkodzi, tak ma być.
    Schłodzonym ciastem wylepić ręcznie formę do tarty, wierzch ponakłuwać widelcem.
  • image-0odjueu 2. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 15 minut.
    W trakcie kiedy podpieka się spód przygotować owoce, obrać mango i dowolnie pokroić, umyte gruszki i figi ze skórką podzielić na ósemki, z gruszek odkroić gniazda nasienne.
    Gotowy, gorący jeszcze spód posmarować trzema łyżkami miękkich powideł śliwkowych lub konfiturą pomarańczową, najważniejsze aby nie były za słodkie .
  • image-0erygks 3. Na to wylać masę serową, ułożyć promieniście cząstki owoców, wstawić do piekarnika i piec 25 - 30 minut.
  • image-0v3h84h 4. Po wyjęciu, jeszcze ciepłe udekorować figą naciętą w rozetę i ew. polać odrobiną powideł, jeżeli mamy, możemy położyć listki świeżej mięty.
  • image-22jtcmt 5. Kroić ostrym nożem....smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
  • image-1rdvnaj 6. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Gruszki Mango Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować