Tarta z gruszkami, figami i mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche składniki na ciasto wymieszać, dodać posiekane masło, żółtka i śmietanę, wyrobić ręcznie dość twarde ciasto, uformować kulę i włożyć do zamrażarki na 30 minut.
W tym czasie przygotować masę serową, (opracowałam i przetestowałam szybki sposób na jej wykonanie) twaróg wkruszyć do blendera, dodać cukier, budyń, białka, całe jajko i mleko, całość miksować przez ok. 5 minut, masa będzie rzadka, ale to nie szkodzi, tak ma być.
Schłodzonym ciastem wylepić ręcznie formę do tarty, wierzch ponakłuwać widelcem.
2.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 15 minut.
W trakcie kiedy podpieka się spód przygotować owoce, obrać mango i dowolnie pokroić, umyte gruszki i figi ze skórką podzielić na ósemki, z gruszek odkroić gniazda nasienne.
Gotowy, gorący jeszcze spód posmarować trzema łyżkami miękkich powideł śliwkowych lub konfiturą pomarańczową, najważniejsze aby nie były za słodkie .
3.Na to wylać masę serową, ułożyć promieniście cząstki owoców, wstawić do piekarnika i piec 25 - 30 minut.
4.Po wyjęciu, jeszcze ciepłe udekorować figą naciętą w rozetę i ew. polać odrobiną powideł, jeżeli mamy, możemy położyć listki świeżej mięty.
5.Kroić ostrym nożem....smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze