Tarta z cukinią i miętowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pesto: Oliwę, orzechy, miętę, ser wrzucamy do pojemnika i miksujemy blenderem do czasu osiągnięcia pożądanej konsystencji. Ja doprawiam jeszcze do smaku solą i odrobiną pieprzu czarnego. Jeśli jest za gęste dodajemy jeszcze trochę oliwy.
Zazwyczaj przygotowuję większą ilość, przekładam do słoiczka, zalewam odrobiną oliwy i przechowuję w lodówce.
2.Z ciasta francuskiego odcinamy pasek o szerokości około 12-13 cm. Mascarpone mieszamy z pesto miętowym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałą masą smarujemy ciasto, zostawiając po bokach margines około 1 cm. Cukinię "obieramy" obieraczką, która da nam w efekcie zgrabne paseczki, które układamy na masie serowej. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut.
Komentarze