Tarta pesto z cukinią i bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie robota kuchennego i mieszamy w trybie pulsacyjnym. Jeśli chcemy ciasto zagnieść w sposób tradycyjny, to mieszamy mąkę z mielonymi orzechami, wysypujemy na blat, robimy w środku wgłębienie w które wbijamy żółtko, wlewamy oliwę, dodajemy śmietanę i mieszamy nożem, zagarniając coraz więcej mąki do środka. Kiedy ciasto będzie miało strukturę mokrego piasku (będą się tworzyły grudki) dodajemy zimną wodę i zagniatamy całość formując kulę. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
Następnie umieszczamy je między dwoma kawałkami folii do żywności i wałkujemy na grubość około 4 mm.
2.Zdejmujemy wierzchnią warstwę folii i przenosimy delikatnie (rwie się!!!) do formy o średnicy 26 cm. Odwracamy drugą częścią folii do góry, dociskamy do formy i dopiero teraz zdejmujemy folię. Wyrównujemy brzegi i doklejamy ciasto tam, gdzie nam go brakuje.
3.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy 20 minut. Obciążanie ciasta nie jest konieczne, wystarczy 2-3 razy otworzyć piekarnik podczas pieczenia i przyklepać spód łopatką.
4.Wyjmujemy i jeśli czas nam na to pozwala, to studzimy. Ale jeśli czasu brak, to nakładamy nadzienie na gorące ciasto. Wystudzone mniej chłonie wilgoć z farszu.
Plastry bakłażana posypujemy obficie solą i odstawiamy na 15 minut. Po upływie tego czasu opłukujemy każdy plater pod bieżącą wodą i umieszczamy na ręczniku kuchennym, który wchłonie resztki wody.
5.Następnie wykładamy papierem do pieczenia blaszkę z piekarnika, umieszamy na niej plastry bakłażana, cukinii i dymki i pieczemy w piekarniu nagrzanym do 200 st.C około 10 minut. Warzywa mają pozostać jędrne. Odstawiamy do wystygnięcia
Śmietankę słodką mieszamy z jajkami, szczypiorkiem, startym na tarce serem (10 g pozostawiamy do posypania po wierzchu tarty). Doprawiamy solą i pieprzem.
Na cieście układamy warstwę bakłażana, następnie cukinii, znowu bakłażana i tak do wyczerpania składników. Posypujemy cebulką i zalewamy masą śmietanowo-jajeczną.
6.Pieczemy około 20 minut w temp. 180 st.C z termoobiegiem. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut i kroimy na porcje.
Komentarze