Tarta z bananami i czekoladą

4.5 (145 ocen)

Pyszna, krucha tarta z bananami, czekoladą i delikatnym serkiem tawrogowym.

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki pszennej (150g)
    - pół szklanki cukru pudru (50g)
    - 50g margaryny
    - jajko
    - szczypta soli

    - 2 banany
    - 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej (według Waszego uznania, ja użyłam gorzkiej)
    - 1 łyżka margaryny
    - łyżka soku z cytryny
    - ok. 400g serka twarogowego, trzykrotnie zmielonego
    - 2-3 łyżki cukru pudru
    - kilka kropel aromatu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z bananami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli, dodać posiekaną na drobne kawałki margarynę, zagniatamy. Następnie dodajemy jajko i szybko i energicznie wyrabiamy ciasto. Wkładamy na ok. 15 minut do lodówki.
  • 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki. Ciasto wyrównać i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru. (Ciasto może wybrzuszyć się w trakcie pieczenia, więc najlepiej przykryć je folią aluminiową i obciążyć fasolą.) Upieczone ciasto studzimy.
  • 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (pozostawiając kostkę lub dwie do dekoracji ciasta) dodając łyżkę margaryny. Przelać ją na wcześniej upieczony spód i wyrównać.
    Banany obrać ze skórki, pokroić w dość duże plastry, ułożyć na warstwie z czekolady i skropić je delikatnie sokiem z cytryny.
  • 4. Następnie serek wymieszać z cukrem pudrem i aromatem. Przełożyć go na warstwę z bananów i wyrównać. Gotowe ciasto posypać startą czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować