Tarta z bananami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli, dodać posiekaną na drobne kawałki margarynę, zagniatamy. Następnie dodajemy jajko i szybko i energicznie wyrabiamy ciasto. Wkładamy na ok. 15 minut do lodówki.
2.Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki. Ciasto wyrównać i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru. (Ciasto może wybrzuszyć się w trakcie pieczenia, więc najlepiej przykryć je folią aluminiową i obciążyć fasolą.) Upieczone ciasto studzimy.
3.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (pozostawiając kostkę lub dwie do dekoracji ciasta) dodając łyżkę margaryny. Przelać ją na wcześniej upieczony spód i wyrównać.
Banany obrać ze skórki, pokroić w dość duże plastry, ułożyć na warstwie z czekolady i skropić je delikatnie sokiem z cytryny.
4.Następnie serek wymieszać z cukrem pudrem i aromatem. Przełożyć go na warstwę z bananów i wyrównać. Gotowe ciasto posypać startą czekoladą
Komentarze