Tarta szarlotkowa z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Łączymy ze sobą składniki ciasta i wyrabiamy. Rozwałkowujemy i dzielimy na 2 cześć. Pierwszą część wykładamy do formy tarty albo do zwykłej tortownicy i nakłuwamy ciasto by za bardo nie wyrosło lub obciążamy grochem. Podpiekamy 5 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160-180 stopni. I wyciągamy po podpieczeniu.
2.Warstwa budyniu: Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy.
3.Warstwa jabłek: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki po czym oprószamy cukrem i cynamonem i mieszamy by obkleiły jabłka i podprażamy by trochę zmiękły.
4.Na podpieczony spód układamy jabłka i zalewamy budyniem.
5.Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy wycinamy dowolny wzorek dekoracyjny i przykrywamy tartę dociskając brzegi. Pozostałe fragmenty ciasta możemy zabarwić kakaem i powykrawać dowolne wzorki i udekorować całość tarty.
6.Wstawiamy do piekarnika na 50 - 60 min, w temp.160-180 stopni.
Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Porady
Jabłka można wcześniej podprażyć jeśli lubicie bardziej miękkie
Komentarze