Tarta Szarlotkowa z budyniem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

pyszne kruche ciasto z połączeniem jabłek i budyniu

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:

    2 szklanki mąki
    2 jajka
    większa połowa kostki margaryny
    3 łyżki cukru kryształu
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżki jogurtu greckiego
    łyżeczka proszku do pieczenia

    warstwa z jabłek:

    6 średnich jabłek
    cynamon
    2 łyżki cukru kryształu

    warstwa budyniowa:

    1 budyń śmietankowy
    2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru kryształu

    dekoracja:

    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta szarlotkowa z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Łączymy ze sobą składniki ciasta i wyrabiamy. Rozwałkowujemy i dzielimy na 2 cześć. Pierwszą część wykładamy do formy tarty albo do zwykłej tortownicy i nakłuwamy ciasto by za bardo nie wyrosło lub obciążamy grochem. Podpiekamy 5 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160-180 stopni. I wyciągamy po podpieczeniu.
  • 2. Warstwa budyniu: Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy.
  • 3. Warstwa jabłek: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki po czym oprószamy cukrem i cynamonem i mieszamy by obkleiły jabłka i podprażamy by trochę zmiękły.
  • 4. Na podpieczony spód układamy jabłka i zalewamy budyniem.
  • 5. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy wycinamy dowolny wzorek dekoracyjny i przykrywamy tartę dociskając brzegi. Pozostałe fragmenty ciasta możemy zabarwić kakaem i powykrawać dowolne wzorki i udekorować całość tarty.
  • w trakcie pieczenia 6. Wstawiamy do piekarnika na 50 - 60 min, w temp.160-180 stopni.
    Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

Porady

Jabłka można wcześniej podprażyć jeśli lubicie bardziej miękkie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować