KRUCHO - ORZECHOWA TARTA SZARLOTKOWA z ŻURAWINĄ i BUDYNIEM

  • wyświetlono: 133 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Niekiedy najprostsze okazuje się najlepsze więc dziś zapraszam na... KRUCHO - ORZECHOWĄ TARTĘ SZARLOTKOWĄ z ŻURAWINĄ i BUDYNIEM. Prosty przepis, niekombinowany, zniewalający smakiem i zachwycający swym wyglądem.

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 10 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

formę do tarty

ciasto:
2 szklanki mąki
ok. 1 szklanki zmielonych orzechów włoskich
2 jajka
większa połowa kostki masła / margaryny
3 łyżki cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny lub olejku zapachowego
2 łyżki śmietany 12 - 18 % lub jogurtu greckiego
łyżeczka proszku do pieczenia

warstwa z jabłek:
6 średnich jabłek
1 łyżeczka cynamonu
garść żurawiny
1 galaretka cytrynowa

warstwa budyniowa:
1 budyń śmietankowy
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru kryształu

dekoracja:
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

KRUCHO - ORZECHOWA TARTA SZARLOTKOWA z ŻURAWINĄ i BUDYNIEM

  • 1. Ciasto: Łączymy ze sobą składniki ciasta i wyrabiamy. Rozwałkowujemy i dzielimy na 2 cześć. Pierwszą część wykładamy do formy tarty albo do zwykłej tortownicy i nakłuwamy ciasto by za bardo nie wyrosło lub obciążamy grochem. Podpiekamy 5-10 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160-180 stopni. I wyciągamy po podpieczeniu.
  • 2. Warstwa budyniu: Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy i przykrywamy folią by się nie zrobił tzw. kożuch.
  • 3. Warstwa jabłek: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niegrube plasterki. Przekładamy do garnka dodajemy garść żurawiny i na małym ogniu prażymy. Dodajemy po chwili cynamon i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy z ognia do lekkiego przestudzenia.
  • KRUCHO - ORZECHOWA TARTA SZARLOTKOWA z ŻURAWINĄ i BUDYNIEM4. Na podpieczony spód układamy przestudzone jabłka z żurawiną, cynamonem i które prażyliśmy.
  • KRUCHO - ORZECHOWA TARTA SZARLOTKOWA z ŻURAWINĄ i BUDYNIEM5. Zalewamy budyniem.
  • KRUCHO - ORZECHOWA TARTA SZARLOTKOWA z ŻURAWINĄ i BUDYNIEM6. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Gotową tartę wstawiamy do piekarnika na 50 - 60 min, w temp.160-180 stopni.
  • KRUCHO - ORZECHOWA TARTA SZARLOTKOWA z ŻURAWINĄ i BUDYNIEM7. Po upieczeniu i przestygnięciu oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaŻurawinaorzechybudyńszarlotkajesieńjablkaciasto_na_niedzielęorzechy_wloskieproste_ciastocukier_puderkrucha_tartajesienne_wypiekitarta_szarlotkowaszarlotka_z_budyniemkrucha_orzechowa_tartaszarlotka_z_zurawina

Komentarze

Podobne przepisy

KRUCHE Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

Dodane przez: Potłuczona Literatka

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

To ciasto nie może się nie udać!...

Tarta z aroniowym budyniem

Dodane przez: Jaga85

Tarta z aroniowym budyniem

Kruche ciasto w połączeniu z budyniem...

jabłecznik z budyniem i bezą

Dodane przez: agarybak76

Jabłecznik z budyniem i bezą

Pyszne ciasto z jabłkami, przekładane...

tarta z budyniem i morelami

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

tarta z budyniem i morelami

Pomimo tego że mamy wiosnę, zdecydowanie...

sernik na orzechowym spodzie z budyniem

Dodane przez: bpuzio

sernik na orzechowym spodzie z budyniem

taki mini torcik orzechowo-serowy....

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Dodane przez: luna19

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Szarlotka z budyniem i kruszonką