KRUCHO - ORZECHOWA TARTA SZARLOTKOWA z ŻURAWINĄ i BUDYNIEM

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Niekiedy najprostsze okazuje się najlepsze więc dziś zapraszam na... KRUCHO - ORZECHOWĄ TARTĘ SZARLOTKOWĄ z ŻURAWINĄ i BUDYNIEM. Prosty przepis, niekombinowany, zniewalający smakiem i zachwycający swym wyglądem.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • formę do tarty

    ciasto:
    2 szklanki mąki
    ok. 1 szklanki zmielonych orzechów włoskich
    2 jajka
    większa połowa kostki masła / margaryny
    3 łyżki cukru kryształu
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżeczka soku z cytryny lub olejku zapachowego
    2 łyżki śmietany 12 - 18 % lub jogurtu greckiego
    łyżeczka proszku do pieczenia

    warstwa z jabłek:
    6 średnich jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    garść żurawiny
    1 galaretka cytrynowa

    warstwa budyniowa:
    1 budyń śmietankowy
    2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru kryształu

    dekoracja:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Tarty Desery

Krucho - orzechowa tarta szarlotkowa z żurawiną i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Łączymy ze sobą składniki ciasta i wyrabiamy. Rozwałkowujemy i dzielimy na 2 cześć. Pierwszą część wykładamy do formy tarty albo do zwykłej tortownicy i nakłuwamy ciasto by za bardo nie wyrosło lub obciążamy grochem. Podpiekamy 5-10 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160-180 stopni. I wyciągamy po podpieczeniu.
  • 2. Warstwa budyniu: Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy i przykrywamy folią by się nie zrobił tzw. kożuch.
  • 3. Warstwa jabłek: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niegrube plasterki. Przekładamy do garnka dodajemy garść żurawiny i na małym ogniu prażymy. Dodajemy po chwili cynamon i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy z ognia do lekkiego przestudzenia.
  • KRUCHO - ORZECHOWA TARTA SZARLOTKOWA z ŻURAWINĄ i BUDYNIEM 4. Na podpieczony spód układamy przestudzone jabłka z żurawiną, cynamonem i które prażyliśmy.
  • KRUCHO - ORZECHOWA TARTA SZARLOTKOWA z ŻURAWINĄ i BUDYNIEM 5. Zalewamy budyniem.
  • KRUCHO - ORZECHOWA TARTA SZARLOTKOWA z ŻURAWINĄ i BUDYNIEM 6. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Gotową tartę wstawiamy do piekarnika na 50 - 60 min, w temp.160-180 stopni.
  • KRUCHO - ORZECHOWA TARTA SZARLOTKOWA z ŻURAWINĄ i BUDYNIEM 7. Po upieczeniu i przestygnięciu oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cukier puder Orzechy Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować