Niekiedy najprostsze okazuje się najlepsze więc dziś zapraszam na... KRUCHO - ORZECHOWĄ TARTĘ SZARLOTKOWĄ z ŻURAWINĄ i BUDYNIEM. Prosty przepis, niekombinowany, zniewalający smakiem i zachwycający swym wyglądem.
3 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
formę do tarty
ciasto:
2 szklanki mąki
ok. 1 szklanki zmielonych orzechów włoskich
2 jajka
większa połowa kostki masła / margaryny
3 łyżki cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny lub olejku zapachowego
2 łyżki śmietany 12 - 18 % lub jogurtu greckiego
łyżeczka proszku do pieczenia
Krucho - orzechowa tarta szarlotkowa z żurawiną i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Łączymy ze sobą składniki ciasta i wyrabiamy. Rozwałkowujemy i dzielimy na 2 cześć. Pierwszą część wykładamy do formy tarty albo do zwykłej tortownicy i nakłuwamy ciasto by za bardo nie wyrosło lub obciążamy grochem. Podpiekamy 5-10 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160-180 stopni. I wyciągamy po podpieczeniu.
2.Warstwa budyniu: Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy i przykrywamy folią by się nie zrobił tzw. kożuch.
3.Warstwa jabłek: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niegrube plasterki. Przekładamy do garnka dodajemy garść żurawiny i na małym ogniu prażymy. Dodajemy po chwili cynamon i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy z ognia do lekkiego przestudzenia.
4.Na podpieczony spód układamy przestudzone jabłka z żurawiną, cynamonem i które prażyliśmy.
5.Zalewamy budyniem.
6.Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Gotową tartę wstawiamy do piekarnika na 50 - 60 min, w temp.160-180 stopni.
7.Po upieczeniu i przestygnięciu oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze