KRUCHO - ORZECHOWA TARTA SZARLOTKOWA z ŻURAWINĄ i BUDYNIEM

  • wyświetlono: 234 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Niekiedy najprostsze okazuje się najlepsze więc dziś zapraszam na... KRUCHO - ORZECHOWĄ TARTĘ SZARLOTKOWĄ z ŻURAWINĄ i BUDYNIEM. Prosty przepis, niekombinowany, zniewalający smakiem i zachwycający swym wyglądem.

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 10 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

formę do tarty

ciasto:
2 szklanki mąki
ok. 1 szklanki zmielonych orzechów włoskich
2 jajka
większa połowa kostki masła / margaryny
3 łyżki cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny lub olejku zapachowego
2 łyżki śmietany 12 - 18 % lub jogurtu greckiego
łyżeczka proszku do pieczenia

warstwa z jabłek:
6 średnich jabłek
1 łyżeczka cynamonu
garść żurawiny
1 galaretka cytrynowa

warstwa budyniowa:
1 budyń śmietankowy
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru kryształu

dekoracja:
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

KRUCHO - ORZECHOWA TARTA SZARLOTKOWA z ŻURAWINĄ i BUDYNIEM

  • 1. Ciasto: Łączymy ze sobą składniki ciasta i wyrabiamy. Rozwałkowujemy i dzielimy na 2 cześć. Pierwszą część wykładamy do formy tarty albo do zwykłej tortownicy i nakłuwamy ciasto by za bardo nie wyrosło lub obciążamy grochem. Podpiekamy 5-10 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160-180 stopni. I wyciągamy po podpieczeniu.
  • 2. Warstwa budyniu: Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy i przykrywamy folią by się nie zrobił tzw. kożuch.
  • 3. Warstwa jabłek: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niegrube plasterki. Przekładamy do garnka dodajemy garść żurawiny i na małym ogniu prażymy. Dodajemy po chwili cynamon i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy z ognia do lekkiego przestudzenia.
  • KRUCHO - ORZECHOWA TARTA SZARLOTKOWA z ŻURAWINĄ i BUDYNIEM4. Na podpieczony spód układamy przestudzone jabłka z żurawiną, cynamonem i które prażyliśmy.
  • KRUCHO - ORZECHOWA TARTA SZARLOTKOWA z ŻURAWINĄ i BUDYNIEM5. Zalewamy budyniem.
  • KRUCHO - ORZECHOWA TARTA SZARLOTKOWA z ŻURAWINĄ i BUDYNIEM6. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Gotową tartę wstawiamy do piekarnika na 50 - 60 min, w temp.160-180 stopni.
  • KRUCHO - ORZECHOWA TARTA SZARLOTKOWA z ŻURAWINĄ i BUDYNIEM7. Po upieczeniu i przestygnięciu oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaŻurawinaorzechybudyńszarlotkajesieńjablkaciasto_na_niedzielęorzechy_wloskieproste_ciastocukier_puderkrucha_tartajesienne_wypiekitarta_szarlotkowaszarlotka_z_budyniemkrucha_orzechowa_tartaszarlotka_z_zurawina

Komentarze

Podobne przepisy

Piernikowy placek z orzechowym budyniem, gruszkami i powidłami śliwkowymi

Dodane przez: JustKuchcik

Piernikowy placek z orzechowym budyniem,...

Ciasto w stylu piernika - z miodem...

Szarlotka z połówkami jabłek , budyniem i orzechowym lukrem

Dodane przez: Martyna1991

Szarlotka z połówkami jabłek, budyniem i...

Popularna szarlotka z połówkami...

Szarlotka z budyniem na krucho - owsianym cieście

Dodane przez: kiciax1

Szarlotka z budyniem na krucho - owsianym...

To nowa odsłona tradycyjnej szarlotki...

Kruchy z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: Jaga85

Kruchy z rabarbarem i budyniem

To pyszne sezonowe ciasto z wykorzystaniem...

Ciasto z budyniem i jabłkami

Dodane przez: emalitowska

Ciasto z budyniem i jabłkami

Mój mąż kazał mi ciasto schować...

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: Ola1984

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Jeden z moich smaków dzieciństwa....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE