Tarta świętokrzyska z kiełbasą i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto, owinęłam folią i wstawiłam na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowałam i ciastem wyłożyłam silikonową formę do tarty o średnicy 30 cm.
2.Farsz: W głębokim naczyniu roztrzepałam jajo i białko, dodałam jogurt, parmezan i przyprawy, całość dokładnie wymieszałam. Na rozgrzanej patelni na małym ogniu podsmażyłam kiełbasę i dodałam kurczaka, smażyłam aż kawałki mięsa lekko się zrumieniły. Na cieście ułożyłam pomidory suszone, kurczaka i kiełbasę, równomiernie rozsypałam kukurydzę, paprykę i połowę sera żółtego. Całość zalałam przygotowaną masą jogurtowo-jajeczną i posypałam z wierzchu drugą połową startego sera. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35 minut.
Komentarze