Tarta świętokrzyska z kiełbasą i kurczakiem

5 (174 ocen)

  • 60 min

Tarta świętokrzyska - ta nazwa to pomysł mojego młodszego brata. A tarta zastąpiła nam pizzę.

  • 60 min

Składniki:

  • * ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej, 2 żółtka (u mnie z kaczych jaj), pół kostki masła (około 100g), szczypta soli, 3 - 4 łyżki zimnej wody

    farsz: 10 plasterków kiełbasy pokrojonych w drobną kostkę, pierś z kurczaka około 250 g pokrojona na drobne kawałki, 150 g sera żółtego startego na grubych oczkach tarki, 2 łyżki kukurydzy z puszki, 2 łyżki świeżej papryki pokrojonej w kostkę, 2 łyżki świeżo startego parmezanu, 3 pomidory suszone z zalewy pokrojone drobno, jogurt naturalny (około 180 g), 1 jajo kacze + 2 białka, które zostały z ciasta, zioła (prowansalskie, oregano, pieprz, sól)
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta świętokrzyska z kiełbasą i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto, owinęłam folią i wstawiłam na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowałam i ciastem wyłożyłam silikonową formę do tarty o średnicy 30 cm.
  • 2. Farsz: W głębokim naczyniu roztrzepałam jajo i białko, dodałam jogurt, parmezan i przyprawy, całość dokładnie wymieszałam. Na rozgrzanej patelni na małym ogniu podsmażyłam kiełbasę i dodałam kurczaka, smażyłam aż kawałki mięsa lekko się zrumieniły. Na cieście ułożyłam pomidory suszone, kurczaka i kiełbasę, równomiernie rozsypałam kukurydzę, paprykę i połowę sera żółtego. Całość zalałam przygotowaną masą jogurtowo-jajeczną i posypałam z wierzchu drugą połową startego sera. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować