Tarta krówkowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest to ulubione ciasto w mojej rodzinie. Po postawieniu na stole znika w mgnieniu oka i nie pozostaje nawet jeden okruszek :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    110 g masła
    200 g mąki
    40 g cukru
    żółtko
    2 łyżki śmietany kremówki
    szczypta soli

    Nadzienie:
    250 g śmietany kremówki
    opakowanie (250 g) serka mascarpone
    mała puszka masy krówkowej
    łyżka cukru pudru
    płatki migdałów do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto

Tarta krówkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę połączyć z masłem, cukrem, śmietanką i żółtkiem i szybko zarobić ciasto. Po zagnieceniu owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut.
  • 2. Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim blachę do tarty i wtawić jeszcze na ok 20 minut do lodówki
  • 3. Przykryć ciasto papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 15 minut w temperaturze 190 st. Po 15 minutach ściągnąć papier i piec jeszcze przez 10 minut.
  • 4. Po wystygnięciu nałożyć na ciasto masę krówkową.
  • 5. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, na koniec wymieszać z serkiem mascarpone.
  • 6. . Nałożyć masę śmietanową na ciasto i udekorować płatkami migdałów.
    Smacznego!!!

Porady

Do dekoracji można wykorzystać również orzechy lub płatki czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Masa śmietanowa Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować