Tarta jablkowa z wkladem orzechowo-migdalowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tarta ktora zawsze sie udaje,nie wazne jakich owocow uzyjemy do jej przyrzadzenia.Ciekawym elementem smakowym ,okazala sie posypka orzechowo-migdalowa,wysypalam nim zarowno na dno ciasta jak i jego gore.Polecam!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Tarta jablkowa z wkladem orzechowo-migdalowym
    Ciasto
    .2 szklanki maki pszennej
    .1 szklanka cukru pudru
    .1/2 kostki margaryny
    .2 lyzki jogurtu lub gestej smietany
    .1 jajko do smarowania

    Ponadto
    .6 duzych jablek
    .sok z 1 cytryny
    .1/2 szklanki cukru
    .1 lyzeczke cynamonu

    Posypka
    .1/2 szklanki orzechow
    .1/2 szklanki migdalow
    .2 lyzki bulki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta jablkowa z wkladem orzechowo-migdalowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Make przesiewamy wraz z cukrem pudrem ,dodajemy pokrojona w kostke margaryne i jogurt,nastepnie zagniatamy ciasto.
  • 2. Ciasto owijamy folia i odstawiamy do lodowki na 1 godz.
  • 3. W tym czasie obieramy jablka ,dzielimy je na czastki,przekladamy do rondelka ,zasypujemy cukrem dodajemy sok z cytryny ,cunamon i dusimy ok.15 min-studzimy.
  • 4. Do blendera przekladamy orzechy i migdaly,dodajemy bulke tarta i miksujemy chwilke ale nie na maczke.
  • 5. Gotowe ciasto wyjmujemy z lodowki,dzielimy na dwie nierowne czesci walkujemy wieksza.
  • 6. Forme do tartej smarujemy maslem i pudrujemy maka,nastepnie przekladamy ciasto wypelniamy nim szczelnie wglebienia w formie i pozostawiamy jego wystajace czesci.
  • 7. Dno ciasta nakluwamy widelcem,wysypujemy 3/4 iloscia masy orzechowej,wylewamy mus jablkowy.
  • 8. Walkujemy pozostala porcje ciasta przecinamy je radelkiem na krzyz ,ale nie do konca,nakladamy na mus jablkowy,rownamy brzegi.
  • 9. Smarujemy teraz calosc rozmaconym jajkiem,posypujemy powierzchnie posypka orzechowo-migdalowa i odrobina cukru.
  • 10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 40 min.
    Smacznego!

Porady

Pamietajmy,aby wierzchnia czesc ciasta pozostawic otwarta,najlepiej przeciac radelkiem lub ponakluwac widelcem,poniewaz para ktora sie gromadzi podczas musi miec ujscie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować