Tarta czekoladowa z bakaliami - dla łasuchów !

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Obłędnie pyszna i bardzo bardzo słodka tarta. Nie da się jej zjeść dużo na raz, ale warto ją zrobić :-)

Składniki:

  • Ciasto:

    150g mąki pszennej + do podsypania
    1 żółtko
    30g cukru pudru
    1 łyżka śmietany
    0,5 kostki margaryny (125g)

    Krem:

    2 tabliczki czekolady deserowej
    200ml śmietanki 30%
    Sok z połowy pomarańczy
    Skórka otarta z jednej pomarańczy
    50g masła


    Masa krówkowa o smaku kawowym
    Rodzynki
    Niesolone fistaszki

    folia aluminiowa
    sucha fasola
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta czekoladowa z bakaliami - dla łasuchów ! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta 1. Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać żółtko, śmietanę, margarynę i posiekać drobno składniki. Zagnieść ciasto, gdyby się za bardzo kleiło dosypujemy mąki. Rozwałkować i wyłożyć nim formę. Spód ponakłuwać widelcem i odłożyć do lodówki na 30 minut.

    Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną czekoladę, masło, dodać sok z pomarańczy i skórkę i mieszać aż składniki się połączą Zdjąć z ognia.

    Formę z ciastem wyciągnąć z lodówki, wyłożyć folią aluminiową, wysypać fasolą, docisnąć i piec w 180' przez ok. 15 minut. Wyciągnąć z piekarnika wyrzucić fasolkę i ponownie piec aż się lekko zarumieni.

    Na ostudzone ciasto wylewamy czekoladowy krem, odstawiamy do lodówki aż całkowicie zastygnie, po tym czasie na wierzchu rozprowadzamy cienko masę krówkową a całość posypujemy rodzynkami i posiekanymi orzeszkami. Odstawiamy do schłodzenia.

Porady

Do tarty użyłam formy o średnicy 26cm, ale można użyć mniejszej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować