Tarta czekoladowa z bakaliami - dla łasuchów ! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać żółtko, śmietanę, margarynę i posiekać drobno składniki. Zagnieść ciasto, gdyby się za bardzo kleiło dosypujemy mąki. Rozwałkować i wyłożyć nim formę. Spód ponakłuwać widelcem i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną czekoladę, masło, dodać sok z pomarańczy i skórkę i mieszać aż składniki się połączą Zdjąć z ognia.
Formę z ciastem wyciągnąć z lodówki, wyłożyć folią aluminiową, wysypać fasolą, docisnąć i piec w 180' przez ok. 15 minut. Wyciągnąć z piekarnika wyrzucić fasolkę i ponownie piec aż się lekko zarumieni.
Na ostudzone ciasto wylewamy czekoladowy krem, odstawiamy do lodówki aż całkowicie zastygnie, po tym czasie na wierzchu rozprowadzamy cienko masę krówkową a całość posypujemy rodzynkami i posiekanymi orzeszkami. Odstawiamy do schłodzenia.
Porady
Do tarty użyłam formy o średnicy 26cm, ale można użyć mniejszej.
Komentarze