Tagliatelle szpinakowe z tymiankowo - pietruszkowym pesto

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis na smaczny i aromatyczny, szpinakowy makaron tagliatelle otulony pesto tymiankowo - pietruszkowym. To zielone połączenie to bardzo pożywna i zdrowa propozycja obiadowa, która przeplata smaki ziół z intensywnym aromatem czosnku i owocową nutą sera Rubin i białego wina.

  • 20 min

Składniki:

  • - szpinakowy makaron tagliatelle
    PESTO:
    - 1 pęczek świeżego tymianku
    - 1 pęczek natki pietruszki
    - około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
    - 60 g orzechów nerkowca
    - 60 g sera Rubin
    - 3 ząbki czosnku
    - 2 łyżki białego wina np. białego Bordeaux
    - czarny pieprz
    - sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Tagliatelle

Tagliatelle szpinakowe z tymiankowo - pietruszkowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Ser Rubin ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy aby uwolnił swój smak i aromat.

    Orzechy nerkowca prażymy na patelni i studzimy.

    Tymianek i natkę pietruszki delikatnie siekamy.

    Następnie do rozdrabniacza dodajemy posiekane zioła, 3 ząbki czosnku, uprażone nerkowce, starty Rubin, 2 łyżki białego wina, 1/3 szklanki oliwy z oliwek i miksujemy.

    Po chwili (cały czas miksując) dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 2 2. Makaron tagliatelle gotujemy al dente w osolonej wodzie.

    Ugotowany odcedzamy i jeszcze gorący przekładamy z powrotem do garnka, a następnie mieszamy z przygotowanym pesto.

    Całość wykładamy na talerze, posypujemy dodatkowo serem i dekorujemy zieleniną.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować