Szybkie rogaliki

5 (2 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Rogaliki są przepyszne, a robi się je ekspresowo.

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 1 płat ciasta francuskiego (około 320g),
    • Nutella,
    • DODATKOWO:
    • 1 jajko + 1 łyżka mleka – do posmarowania rogalików
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Rogaliki

Szybkie rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, góra-dół.
    Na stolnicę oprószoną mąką rozwijamy płat ciasta francuskiego. Płat kroimy wzdłuż na pół, aby otrzymać dwa takie same prostokąty. Każdy z prostokątów kroimy na trójkąty. Przy podstawie każdego trójkąta układamy porcję nutelli. Trójkąt zwijamy począwszy od podstawy ku wierzchołkowi tworząc kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Rogaliki układamy łączeniem do dołu, aby nie rozwinęły się podczas pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy przy pomocy pędzelka wierzch rogalików. Pieczemy około 15 minut, do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować