Szybki chlebek z sezamem

4 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zwykły chlebek na drożdżach z dodatkiem sezamu. W środku delikatny i mięciutki.
Szybki i prosty w wykonaniu. Nie trzeba czekać żeby ciasto wyrosło.
Każdy może upiec taki chleb i cieszyć się jego smakiem i zapachem.
Sezam jest tu dodatkiem, możecie go pominąć, lub zamienić na inne ziarna.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 320 g. ciepłej wody
    25 g. drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    150 g. mąki żytniej typ 720
    350 g. mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki płatków owsianych
    1 łyżka sezamu czarnego
    2 łyżki sezamu białego
    2 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    mleko do posmarowania wierzchu chleba
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Szybki chlebek z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szybki chlebek z sezamem 1. Do miski wlać ciepłą wodę, dodać cukier i drożdże.
    Wymieszać i zostawić na 10-15 minut.
    Następnie wsypać obie mąki, sól i ziarna. Wlać olej.
    Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami
  • Szybki chlebek z sezamem 2. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
    Wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać sezamem.
    Zostawić na 10-15 minut żeby chlebek podrósł do brzegów foremki.
  • Szybki chlebek z sezamem 3. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni około godzinę.
    Po upieczeniu wyciągnąć z foremki i wystudzić na kratce.

Porady

Sezam można pominąć, lub zamienić na inne ziarna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować