Szybka sałatka obiadowa z ogórka i papryki w lekkim słodko-kwaśnym sosie

5 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Błyskawiczna, przyjemnie chrupiąca sałatka obiadowa, która świetnie się sprawdzi jako warzywny dodatek do grillowanych potraw.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ogórek sałatkowy
    1 papryka szpiczasta czerwona
    1 papryka szpiczasta żółta
    1/2 cebuli

    sos:

    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka oleju z pestek dyni
    ok. 3 łyżki octu winnego białego lub jabłkowego
    ok. 3/4 łyżki miodu
    2 ząbki czosnku
    1/2 pęczka szczypiorku lub koperku
    sól
    pieprz
    płatki chili
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki Dodatki

Szybka sałatka obiadowa z ogórka i papryki w lekkim słodko-kwaśnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy. Przygotowujemy sos: przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany szczypiorek łączymy z pozostałymi składnikami, odstawiamy na bok.

    Ogórek ze skórką kroimy w plasterki średniej grubości, a następnie układając kilka plastrów jeden na drugim kroimy w zapałki. Papryki przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę drobno siekamy. Całość mieszamy z sosem i doprawiamy do smaku.

    Smacznego :)

Porady

Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować