2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju z pestek dyni
ok. 3 łyżki octu winnego białego lub jabłkowego
ok. 3/4 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka szczypiorku lub koperku
sól
pieprz
płatki chili
Szybka sałatka obiadowa z ogórka i papryki w lekkim słodko-kwaśnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy. Przygotowujemy sos: przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany szczypiorek łączymy z pozostałymi składnikami, odstawiamy na bok.
Ogórek ze skórką kroimy w plasterki średniej grubości, a następnie układając kilka plastrów jeden na drugim kroimy w zapałki. Papryki przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę drobno siekamy. Całość mieszamy z sosem i doprawiamy do smaku.
Smacznego :)
Porady
Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Komentarze