SZYBKA PIZZA NA SPODZIE Z TORTILLI

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybka pizza na spodzie z tortilli to moja propozycja na dzisiaj. Zamiast ciasta drożdżowego wykorzystuje się tutaj pełnoziarniste tortille. Nie trzeba wyrabiać ciasta, czekać. Można użyć dowolnych, ulubionych składników. Jest szybka i łatwa w wykonaniu. Robię ją często na Sylwestra, na imprezy rodzinne. Bardzo lubię pizzę i tortillę, więc dla mnie jest do połączenie idealne!

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 tortille pełnoziarniste
    2 łyżeczki keczupu + 6 łyżek startego sera do zlepienia tortilli
    6 łyżek startego sera do posypania wierzchu pizzy

    Farsz - wersja 1:
    pół piersi z kurczaka
    1 łyżeczka ulubionej przyprawy do drobiu
    sól, pieprz
    pół średniej cebuli
    garść kukurydzy
    olej do smażenia

    Farsz - wersja 2:
    pół średniej cebuli
    mały ogórek kiszony
    3 plastry szynki z tłuszczykiem
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Szybka pizza na spodzie z tortilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników wychodzą dwie pizze.

    Pierwszą tortillę wyłożyć na papier do pieczenia i posmarować cienko łyżeczką keczupu. Posypać tortillę 3 łyżkami startego sera. Serem posypać także brzegi tortilli, żeby dobrze mogła się skleić. Tak przygotowaną tortillę przykryć drugim plackiem tortilli, dobrze przycisnąć i spód pizzy gotowy.

    Spód ponownie posmarować łyżeczką keczupu. Teraz należy przygotować składniki na pizzę. U mnie dwie wersje: pierwsza z podsmażoną cebulką, kurczakiem i kukurydzą, druga z podsmażoną cebulką, szynką i ogórkiem kiszonym. Każdy może użyć dowolnych składników. My lubimy najbardziej takie.
  • 2. Do pierwszej i drugiej pizzy należy podsmażyć jedną cebulę. Cebulę obrać, umyć, pokroić w piórka i podsmażyć na łyżce oleju.

    Do pierwszej pizzy pokroić pierś z kurczaka na mniejsze kawałki, posypać ulubioną przyprawą, solą, pieprzem według uznania, wszystko wymieszać (najlepiej dzień wcześniej), a następnie podsmażyć na łyżce oleju. Kukurydzę odsączyć z wody. Na pizzę posmarowaną keczupem wyłożyć pół porcji cebuli, kurczaka i kukurydzę. Wszystko posypać 3 łyżkami startego sera.
  • 3. Do drugiej pizzy pokroić ogórka kiszonego w plasterki. Postępować tak samo. Na posmarowany keczupem placek wyłożyć pozostałą cebulę, ogórka, ułożyć plastry szynki i całość posypać 3 łyżkami startego sera.

    Każdą pizzę piec 8 - 10 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra - dół. Gdy widać, że ser się już topi, należy docisnąć krawędzie placków drewnianą łyżką tak, żeby się skleiły. Zamknąć piekarnik i dopiec.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować