piersi z kurczaka-1 podwójna
bułka tarta do obtoczenia
jajka - 2 szt
sól i pieprz ( do smaku)
pieczarki - 300 g
cebula -1 szt
listek laurowy-2 szt
przyprawa uniwersalna (do smaku)
ser żółty - 4 plastry
tłuszcz do smażenia
keczup do polania kotletów
Szwajcar z piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi pokroić na 4 plastry, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Pa nierować kotlety w roztrzepanym jajku i tartej bułce.
2.Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię, dodać tłuszcz i smażyć . Do podsmażonych pieczarek dodać obraną i pokrojoną cebulkę, zrumienioną na tłuszczu, przyprawę uniwersalną, listek laurowy, sól i pieprz, dusić do odparowania wywaru z pieczarek.
3.Na podsmażone z jednej strony kotlety nakładać pieczarki i plaster sera, smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu, do rozpuszczenia się sera. Podawać z ziemniakami.
Komentarze