Szuba – sałatka śledziowa

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Aby przygotować tę pyszną i prostą sałatkę, nie trzeba mieć wielu kucharskich umiejętności. Bez problemu poradzą sobie z nią początkujący. Polecam na każde przyjęcie.

Składniki:

  • ● 5 śledzi
    ● 2 cebule
    ● pieprz
    ● 6 łyżek oleju
    ● 6 ziemniaków
    ● majonez
    ● 5 marchewek
    ● 1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Szuba – sałatka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy,
    obieramy ze skóry i usuwamy
    ości. Płaty osuszamy i kroimy
    w dużą kostkę.
    Cebule obieramy i szatkujemy.
    Ziemniaki i marchewki gotujemy,
    obieramy i kroimy w kostkę.
  • 2. W przezroczystym naczyniu
    układamy śledzie, na nich połowę
    cebuli, skrapiamy olejem
    i mocno posypujemy pieprzem.
    Układamy warstwę ziemniaków,
    przykrywamy majonezem oraz
    cebulą i marchewką. Posypujemy
    ugotowanym na twardo i pokrojonym
    w kostkę jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Notka redakcyjna

PPK_01-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować