szrlotka na drożdżowo-proszkowym cieście

4.5 (166 ocen)

szarlotka dla wygody pieczona w formie na tartą, ciasto jest idealnie kruche i miękkie już po wyjęciu z piekarnika. Znika w mgnieniu oka,.

Składniki:

  • 1/2 kostki masła
    3/4 szkl.cukru
    2 szkl. mąki
    płaska łyżeczka proszku do piecz.
    2 dkg , drożdży suchych
    łyżka oleju
    2 jajka
    szczypta soli
    6 jabłek
    cynamon
    sok z cytryny
    tłuszcz i bulka tarta do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szrlotka na drożdżowo-proszkowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy ze skórki i zcieramy na tarce o dużych oczkach ,od razu skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki. Mąkę przesiewamy i dodajemy drożdże , cukier, jajka,posiekany tłuszcz ,mieszamy ,dodajemy olej,sól i proszek do pieczenia ,zagniatamy ciasto,3/4 ciasta wykładamy na spód wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blaszki (26 cm.) podnosząc ciasto na boki .Na ciasto wykładamy jabłka ,posypujemy cynamonem i rozkładamy pozostałe ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika . Pieczemy w 180* przez ok.50 min. aż ciasto się zarumieni. Szarlotka znika w mgnieniu oka ,,SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować