Szpinakowo- jeżynowe muffnki

0 (0 ocen)

Muffinki powstają stosunkowo niewielkim nakładem pracy, a efekt końcowy przygotowanego deseru zachwyca. Jeżyny doskonale komponują się tak smakowo, jak i kolorystycznie z szpinakowym ciastem. Deser możemy przygotować także z innymi sezonowymi owocami.

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:
    • 2 jajka,
    • 220 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego),
    • 3/4 szklanka mąki tortowej,
    • 0,5 szklanka mąki krupczatki,
    • 0,5 szklanka oleju rzepakowego,
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 110 gram cukru kryształu

    Śmietanka:
    • 300 ml śmietanki 30%,
    • 2 kopiate łyżeczki żelatyny,
    • Cukier puder do smaku (około 1 łyżka)


    Dodatkowo:
    • cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Szpinakowo- jeżynowe muffnki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowujemy sypkie składniki oraz miksujemy szpinak z olejem 1. CIASTO: Szpinak rozmrażamy. Najlepiej wyjąc go po prostu dzień wcześniej z zamrażalnika. Rozmrożony dość dokładnie odciskamy z wody. Do odciśniętego dodajemy olej. Całość miksujemy.
    Jajka wybijamy do miski. Po dodaniu do nich cukru, ubijamy całość na puszysta masę.
    Do ubitych jajek dodajemy sypkie składniki oraz zmiksowany szpinak. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • przed pieczeniem 2. Szpinakowe ciasto porcjujemy do przygotowanych foremek na muffiny. Ciasto wykładamy do ¾ ich wysokości. Na wierzchu ciasta umieszczamy po 3-4 jeżyny. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika, po czym pieczemy je około 20- 25 minut w 180°C.
    Upieczone muffinki wyjmujemy i studzimy.
  • przekrawanie 3. Z przestudzonych muffinek ścinamy „kapelusze”, przekrawając babeczki w miejscu jak kończy się papilotka.
  • przekładanie 4. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w ok 1/3 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy, po czym dodajemy do niej cukier. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną śmietankę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy ją na ścięte babeczki. Na śmietankę nakładamy „ścięte kapelusze”. Muffinki umieszczamy w chłodzie, by śmietanka zastygła. Deser przed podaniem oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować