Szpinakowe krokiety kurczakowo - warzywne

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zielone i z pysznym farszem:)

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto na 15 naleśników:
    2 jajka
    1 szklanka mąki
    1,5 – 2 szklanki mleka
    200 g szpinaku waga po odsączeniu
    sól do smaku
    olej do smażenia

    Farsz:
    1 podwójna pierś z kurczaka
    1 mała czerwona papryka
    1 średni por
    500g pieczarek
    100 g szpinaku, waga po odsączeniu
    1 jajko
    Sól, pieprz
    Bułka tarta i jajka do panierowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szpinakowe krokiety kurczakowo - warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć na sicie. Wszystkie składniki ze sobą połączyć mikserem lub zblendować. Ciasto ma być dość rzadkie, zostawić je na godzinę lodówce. Usmażyć cienkie naleśniki. Farszem napełnić naleśniki. Panierować w lekko posolonych, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
  • 2. Farsz:Kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę. Posypać solą i pieprzem usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić i przesmażyć na łyżce oleju do odparowania wody. Białą i zieloną część pora pokroić w talarki, wrzucić na rozgrzany olej (1 łyżka) i smażyć nie dłużej niż 1 minutę. Pieczarki i pora ostudzić, zimne połączyć z kurczakiem, pokrojoną w kostkę papryką, szpinakiem i jajkiem. Doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować