Ciasto na 15 naleśników:
2 jajka
1 szklanka mąki
1,5 – 2 szklanki mleka
200 g szpinaku waga po odsączeniu
sól do smaku
olej do smażenia
Farsz:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 mała czerwona papryka
1 średni por
500g pieczarek
100 g szpinaku, waga po odsączeniu
1 jajko
Sól, pieprz
Bułka tarta i jajka do panierowania
Szpinakowe krokiety kurczakowo - warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć na sicie. Wszystkie składniki ze sobą połączyć mikserem lub zblendować. Ciasto ma być dość rzadkie, zostawić je na godzinę lodówce. Usmażyć cienkie naleśniki. Farszem napełnić naleśniki. Panierować w lekko posolonych, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
2.Farsz:Kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę. Posypać solą i pieprzem usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić i przesmażyć na łyżce oleju do odparowania wody. Białą i zieloną część pora pokroić w talarki, wrzucić na rozgrzany olej (1 łyżka) i smażyć nie dłużej niż 1 minutę. Pieczarki i pora ostudzić, zimne połączyć z kurczakiem, pokrojoną w kostkę papryką, szpinakiem i jajkiem. Doprawić do smaku.
Komentarze