1.Drożdże rozkruszyć i wymieszać z cukrem, łyżka maki i odrobina wody, odstawić do wyrośnięcia.
Make przesiać do miski, dodać 1 jajko, masło, sól wyrośnięte drożdże i wodę.
Zamiesić gładkie ciasto, przykryć i postawić w cieple do wyrośnięcia.
2.Farsz :
Na patelni rozpuścić masło, włożyć rozmrożony szpinak, czosnek przecisnać przez praskę, przesmażyć, na koniec dodać pokrojony w kostkę ser, wymieszać, wystudzić.
3.Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować, pokroić w prostokaty 15x10 , połowę ponacinać kilkakrotnie (użyłam noża do pizzy).
Na część nienacinana nałożyć farsz, brzegi posmarować rozmaconym jajkiem, złożyć na pół i zlepić brzegi.
4.Przygotowane drożdżówki przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i zostawić w cieple do napuszenia. Wierzch posmarować jajkiem.
Piec w 175*C 15-18 minut.
Komentarze