Chlebki pita można wypełnić składnikami, które lubimy oraz wzbogacić smak ulubionym sosem. To tylko kwestia inwencji i wyobraźni.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Pita: 3 i 1/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżka drożdży suchych
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
Sos : oliwa z oliwek extra vergine 50 ml
ocet balsamiczny 2 łyżki
pół łyżeczki miodu
szczypta pieprzu
Farsz : kilka szt pomidorków czereśniowych, koktajlowych, jakie lubicie
ser feta 250 g
1 czerwona cebula
opakowanie mix sałat
ogórek
Pita z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pita :Drożdże rozpuściłem w 1/4 ciepłej wody i odstawiłem na 5 min. Mąkę przesiałem do miski, dodałem sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniotłem ciasto, aż było gładkie i elastyczne. Podzieliłem na 6-8 równych części. Uformowałem kulki i rozwałkowałem na posypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Przełożyłem na blachę wyłożoną papierem. Przykryłem ściereczką i zostawiłem do podrośnięcia na około 40 min. Rozgrzałem piekarnik do 220 stopni C, włożyłem blachę z pitami i piekłem około 10 min do lekkiego zarumienienia. Wyjąłem i pozostawiłem do wystudzenia. Odkroiłem górną część i napełniłem farszem i polałem sosem.
Farsz: : pomidorki czereśniowe przekroiłem na połówki, część na ćwiartki. Ser w kostkę. Ogórka na plasterki, a te na mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę pokroiłem w plasterki
Sos:wymieszałem energicznie wszystkie składniki sosu.
Komentarze