Pita z serem feta

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chlebki pita można wypełnić składnikami, które lubimy oraz wzbogacić smak ulubionym sosem. To tylko kwestia inwencji i wyobraźni.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pita: 3 i 1/4 szklanki mąki tortowej
    1 łyżka drożdży suchych
    1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    Sos : oliwa z oliwek extra vergine 50 ml
    ocet balsamiczny 2 łyżki
    pół łyżeczki miodu
    szczypta pieprzu
    Farsz : kilka szt pomidorków czereśniowych, koktajlowych, jakie lubicie
    ser feta 250 g
    1 czerwona cebula
    opakowanie mix sałat
    ogórek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Pita z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pita :Drożdże rozpuściłem w 1/4 ciepłej wody i odstawiłem na 5 min. Mąkę przesiałem do miski, dodałem sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniotłem ciasto, aż było gładkie i elastyczne. Podzieliłem na 6-8 równych części. Uformowałem kulki i rozwałkowałem na posypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Przełożyłem na blachę wyłożoną papierem. Przykryłem ściereczką i zostawiłem do podrośnięcia na około 40 min. Rozgrzałem piekarnik do 220 stopni C, włożyłem blachę z pitami i piekłem około 10 min do lekkiego zarumienienia. Wyjąłem i pozostawiłem do wystudzenia. Odkroiłem górną część i napełniłem farszem i polałem sosem.

    Farsz: : pomidorki czereśniowe przekroiłem na połówki, część na ćwiartki. Ser w kostkę. Ogórka na plasterki, a te na mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę pokroiłem w plasterki

    Sos:wymieszałem energicznie wszystkie składniki sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować