Szarlotka z pianką

4.5 (152 ocen)

  • 2 min

Gdy na rynku pojawiają się soczyste jabłka jest to ciasto najczęściej przeze mnie pieczone ze względu na łatwość wykonania, dostępność składników i niepowtarzalny smak.

  • 2 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
    5 łyżek cukru
    75 dag jabłek
    kostka margaryny
    5 jajek
    2 opakowania jasnego budyniu
    cukier waniliowy
    3 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukry, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem. Dodać 5 żółtek i śmietanę. Zagnieść ciasto. 1/3 część ciasta złożyć do lodówki, resztę rozwałlkować. Na cieście rozłożyć starte na grubych oczkach jabłka. Włożyć na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temp 180 stopni. Ubić pianę ze szklanki cukru i proszku budyniowego, wymieszać dokładnie wylać na jabłka. Przykryć resztą pokruszonego ciasta. Piec ok 60 min w temp. 200 stopni C.

Porady

Ciasto na pianę zazwyczaj ścieram na tarce o grubych oczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować