SZARLOTKA Z PIANKĄ

5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Jest to pyszna szarlotka w ciekawym wykonaniu ponieważ ciasto jest ucierane.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO:
    250g margaryny
    5 jajek
    1 szkl.cukru zwykłego
    2 szkl.mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    BIAŁKA:
    5 białek
    3/4 szkl cukru pudru
    Dodatkowo:
    1 kg jabłek
    cynamon
    1dżem brzoskwiniowy
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Margarynę utrzeć z cukrem,stopniowo dodając żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
  • ciasto-jabłka-ciasto 2. Ciasto podzielić na dwie części.Jedną wykładamy na blaszkę, na nią starte jabłka wymieszane z cynamonem oraz drugą część ciasta
  • upieczone ciasto 3. Pieczemy w temp.180*C do zrumienienia,około 40-50min.
  • ciasto-dżem-piana 4. Upieczone ciasto smarujemy dżemem,wykładamy ubite białka z cukrem.Zapiekamy w piekarniku.

Porady

Możemy użyć również jabłek ze słoika,osobiście daje litrowy słoik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Brzoskwinie Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować