Szarlotka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schłodzoną margarynę zetrzeć na grubej tarce o dużych oczkach.Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz resztę składników.Zagnieść szybko gładkie ciasto.Podzielić na 2 części.
Masa makowa:
Mak sparzyć,odsączyć,wystudzić.Zemleć 2 razy przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach.Stopić masło,wystudzić.Do przestudzonego masła dodać mak,cukier,miód,olejek,żółtka,bakalie.Wszystko dokładnie wymieszać,smażyć przez chwilkę.Białka ubić na sztywno i wymieszać z przestudzonym makiem.
Jabłka obrać,pokroić w plastry.Masło rozgrzać i dodać jabłka.Smażyć pod przykryciem ,od czsu do czasu pomieszać.Gdy się jabłka rozparzą,dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać.Chwilkę smażyć bez przykrycia.Ostudzić.
Składanie placka:
ciasto kruche-masa makowa-herbatniki lub biszkopty-masa jabłkowa-ciasto kruche.Pieczemy w całości w tem.180 stopni przez ok.50-60 min.Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto zdobimy lukrem.
Komentarze