Szarlotka z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać razem z cukrem, proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Tak wymieszane składniki podzielić na 3 części. Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i przemieszać. Podzielić na 2 części. Blaszkę o wymiarach 20/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać jedną porcję suchych składników. Na to zetrzeć 1/3 kostki masła. Na masło wyłożyć połowę jabłek. Na jabłka wyłożyć drugą porcję suchych składników. Na to wyłożyć drugą część jabłek. Wysypać trzecią część suchych składników. Na wierzch ułożyć wiórki masła. Piec 1 godzinę w 180 st C. Po upieczeniu dobrze ostudzić.
Ciasto przy układaniu powinno mieć takie warstwy :
- suche składniki
- wiórki masła
- jabłka
- suche składniki
- jabłka
- suche składniki
- wiórki masła
Komentarze