Szarlotka w kruchym cieście

5 (143 ocen)

Przepis ze zbiorów mojej mamy.

Składniki:


  • Składniki na ciasto:
    4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru pudru
    3 żółtka i 1 białko
    250 g masła lub margaryny
    1/4 szklanki kwaśnej śmietany
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na nadzienie:
    1,5 kg jabłek (najlepiej antonówek)
    1 szklanka cukru lub wg. gustu
    1 łyżeczka cynamonu
    olejek waniliowy -kilka kropli
    1-2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na ciasto wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder i zimne masło. Posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i śmietanę oraz olejkiem. Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć nią dno blaszki o rozmiarze 24x35 , posmarować rozmąconym
    białkiem i posypać bułką tartą. Wyłożyć przygotowane jabłka. Drugą część
    ciasta rozwałkować i wyłożyć na jabłka, nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopi przez około 45 minut. Gdy ciasto ostygnie można je posypać cukrem pudrem.

    Jabłka obrać, pokroić na cząstki, włożyć do garnka i podlać 3 łyżkami wody. Dusić na małym ogniu aż się rozgotują. Dodać wtedy cukier i cynamon.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować