Szarlotka w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Na ciasto wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder i zimne masło. Posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i śmietanę oraz olejkiem. Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć nią dno blaszki o rozmiarze 24x35 , posmarować rozmąconym
białkiem i posypać bułką tartą. Wyłożyć przygotowane jabłka. Drugą część
ciasta rozwałkować i wyłożyć na jabłka, nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopi przez około 45 minut. Gdy ciasto ostygnie można je posypać cukrem pudrem.
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, włożyć do garnka i podlać 3 łyżkami wody. Dusić na małym ogniu aż się rozgotują. Dodać wtedy cukier i cynamon.
Komentarze