Szarlotka

0 (0 ocen)

Dziś tradycyjna szarlotka, z kawałkami jabłek zawieszonymi w musie mniam.....O tej porze roku jabłka mają najlepszy smak.Jabłka z ogrodu, cynamon, ciasto kruche od mojej cioci ( wszystkie ciasta z owocami pieczemy na takim kruchym od wielu lat). Z prostych składników wychodzą najcudniejsze smaki.

Składniki:

  • Kruche:
    pół kg mąki tortowej
    250 gram margaryny lub masła
    4 łyżki cukru pudru
    4 żółtka
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    ( na prostokątną blachę)

    Jabłka: 2 litry uprażonych jabłek czyli ok 2 kg (gatunek najlepiej antonówka lub szara reneta)
    łyżeczka cynamonu
    3-4 łyżki cukru
    1 łyżka bułki tartej

    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche: mąkę posiekać z tłuszczem, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odkroić 1/3 ciasta.
    Blaszkę prostokątną wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć dno i boki formy pozostałymi 2/3 ciasta. Piec 180 stopni ok 30 min
  • 2. Upieczony spod posypujemy 1 łyżką bułki tartej ( ma ona wchłonąć ewentualny sok z jabłek - aby się zakalec nie zrobił). Jabłka mieszamy z cynamonem i cukrem, wylewamy na ciasto. Na wierzch kładziemy rozwałkowane 1/3 ciasta. I znów do pieca aż ciasto górne się upiecze czyli ok 20, 25 min w 180 stopniach.
    Gdy lekko ostygnie posypujemy cukrem pudrem.
    Najlepiej smakuje lekko ciepła.

Porady

To ciasto kruche ma dużą zaletę, może sobie leżeć przez kilka dni w lodówce zawinięte w woreczek, nadaje się też do zamrożenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować