1.1. Mąkę, cukier, cukier waniliowy, pokrojone masło , jajka i proszek do pieczenia zagnieść jednolite ciasto
2. Ciasto przekroić na dwa kawałki: 2/3 ciasta i 1/3 ciasta. Po przekrojeniu obie części zawinąć w folie aluminiową i włożyć do lodówki na ok 30 min.
3. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Wymieszać z cukrem, mąka ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz cynamonem, wylać na blaszkę i wstawić do piekarnika na ok 15 minut ( aż masa się zarumieni) w temperaturze 180°C.
4. Formę wysmarować masłem lub margaryną. Większa cześć ciasta wyłożyć na dnie blaszki i piec przez 10 min w piekarniku w 180°C.
5. Na przyrumieniony spód ciasta wylać mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym ( można również przykryć rozwałkowanym ciastem).
6. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Porady
Na górze można posypać cukrem pudrem.
zapraszam na mojego nowego bloga :) https://ciasteczkowoblog.blogspot.com/
Komentarze