Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Moje ulubione ciasto, a szara reneta jest nie zastąpionym owocem do tego deseru.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżka śmietany

    Nadzienie:
    2 kg jabłek szarej renety
    2 czubate łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przesypujemy do rondla zasypujemy cukrem i cynamonem. Smażymy na bardzo małym ogniu do momentu aż otrzymamy delikatny mus.

    Na stolnice wysypujemy przesianą mąkę robimy w niej dołek, dodajemy pokrojoną margarynę, żółtka, cukier puder i wanilinowy, proszek do pieczenia i śmietanę. Wszystko siekamy nożem i zarabiamy na gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części. jedną rozwałkowujemy i wlepiamy dno tortownicy i jej boki (tortownica wysmarowana wcześniej tłuszczem i wysypana bułką tartą).
    Na wyłożoną ciastem tortownicę przekładamy przesmażone i wystudzone jabłka. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Zalepiamy brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu góra, dół 60 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować