Kluski ziemniaczane (szare ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z boczku wykrajamy skórę i żeberko .Resztę mięsa kroimy w kostkę i smażymy na wolnym ogniu .Pod koniec smażenia dodajemy posiekana cebulę.
2.Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce lu szatkownicy o tych samych oczkach .Dodajemy mąkę ,jajka i sól .Ciasto powinno być jak gęsta śmietana .
3.Ciasto nakładany partiami na deskę i wrzucamy łyżką wprost do posolonego wrzątku (co chwilę mieszając).
4.Kluski gotujemy ok 3 minuty na wolnym ogniu .Jak zaczną kipieć to odcedzamy je na sitku i hartujemy zimna wodą .Kluski po odcieknięciu przekładamy do dużego garnka .
5.Do klusek wlewamy usmażony boczek i mieszamy .
6.Podajemy z ugotowaną kiszoną kapustką i twarogiem .
Porady
Polecam użyć starych ziemniaków ,lub mieszanych ,ponieważ młode mają zbyt dużo wody.
Komentarze