Cytrusowy syrop lawendowy

4.5 (190 ocen)

Syrop z lawendy jest przeyszny i ma wiele zalet pod kątem zdrowotnym. Lawenda reguluję perystaltykę jelit i dróg żółciowych, przeciwdziała wzdęciom i bólom brzucha. Wspomaga wydzielanie soku żołądkowego oraz hamuje nadmierny rozwój flory bakteryjnej. Wyciągi z lawendy mają działanie ogólnie uspakaj

Składniki:

  • 8 gałązek świeżej lawendy
    250g cukru
    250ml wody
    sok i skórka z pomarańczy
    sok i skórka z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Syropy Napoje

Cytrusowy syrop lawendowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrusowy syrop lawendowy 1. Cytrynę i pomarańczę parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę a następnie wyciskamy sok.
  • Cytrusowy syrop lawendowy 2. Cukier, wodę oraz sok i skórkę z cytryny i pomarańczy podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści i otrzymamy syrop.
  • Cytrusowy syrop lawendowy 3. Obrywamy kwiatki lawendy z gałązki i dodajemy do syropu. Nie gotujemy. Pozostawiamy w syropie na noc. Po tym czasie przecedzamy i ponownie podgrzewamy. Gorący syrop wlewamy do buteleczek. Nie wymaga pasteryzowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lawenda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować