Sylwestrowe ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ptysi : Do rondelka wlać wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postawić na ogniu i doprowadzić do bardzo lekkiego wrzenia. Wyłączyć ogień i wsypać mąkę, całość wymieszać drewnianą łyżka aż masa będzie jednolita. Odstawić do ostygnięcia. Wbić jajka pojedynczo, za każdym razem miksując. Uformować niewielkie kuleczki na papierze do pieczenia. piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-20 minut ( w zależności od wielkości ptysi).
2.Przygotowanie nadzienia : Łososia rozdrobnij na mniejsze części. Koperek posiekaj. Ogórek pokrój na drobną kostkę. Do miski wrzuć ser, oddaj śmietanę, koperek, ogórek i łososia. Wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3.Przygotowanie ptysi : Ostudzone ptysie przekrój na pół. Do środka włóż nadzienie.
Komentarze