Sylwestrowe ptysie

4.49 (144 ocen)

Smakowita przekąska na sylwestrowy wieczór.Ptysie możesz nadziać sałatką z kurczaka lub pastą z łososia.

Składniki:

  • Składniki ptysie :
    250ml wody,
    90g masła,
    1 łyżeczka soli,
    szklanka mąki,
    3 jajka.

    Składniki nadzienie :
    150g wędzonego łososia,
    3 ogórki kiszone,
    1 pęczek świeżego koperki,
    300g ricotty,
    sól, pieprz,
    3 łyżki śmietany.


Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Ptysie Przystawki

Sylwestrowe ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ptysi : Do rondelka wlać wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postawić na ogniu i doprowadzić do bardzo lekkiego wrzenia. Wyłączyć ogień i wsypać mąkę, całość wymieszać drewnianą łyżka aż masa będzie jednolita. Odstawić do ostygnięcia. Wbić jajka pojedynczo, za każdym razem miksując. Uformować niewielkie kuleczki na papierze do pieczenia. piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-20 minut ( w zależności od wielkości ptysi).
  • 2. Przygotowanie nadzienia : Łososia rozdrobnij na mniejsze części. Koperek posiekaj. Ogórek pokrój na drobną kostkę. Do miski wrzuć ser, oddaj śmietanę, koperek, ogórek i łososia. Wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Przygotowanie ptysi : Ostudzone ptysie przekrój na pół. Do środka włóż nadzienie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować