Sycylijskie ciasto twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z 5 łyżkami
cukru i cukrem waniliowym.
Stopniowo dodajemy żółtka,
mąkę pszenną, proszek
i kakao. Ciasto wlewamy
do wyłożonej pergaminem
blachy (35x25 cm). Pieczemy
40 minut w temp. 180 °C.
Studzimy. Wyjmujemy,
przekrawamy w poprzek na pół. Jedną część wkładamy
do blachy, skrapiamy wiśniówką.
Drugą kruszymy.
2.Wiśnie osączamy. Kompot
zagotowujemy z łyżką cukru.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną
wymieszaną z małą ilością
wody. Wsypujemy wiśnie, studzimy.
Wykładamy na ciasto.
3.Twaróg miksujemy z resztą
cukru. Żelatynę rozpuszczamy i mieszamy z mlekiem.
Wlewamy do masy twarogowej.
Dodajemy posiekaną
czekoladę (ok. 1/4 odkładamy)
i pokruszone ciasto.
Mieszamy.
4.Śmietankę ubijamy na
sztywno. 3/4 mieszamy
z masą twarogową i wykładamy
na wiśnie. Ciasto
schładzamy. Przed podaniem
dekorujemy pozostałą
bitą śmietaną i czekoladą.
Komentarze