Sycylijskie ciasto twarogowe

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto upiekłam w czasie wakacji. Wszystkim bardzo smakowało, więc ciągle proszą, żebym je robiła.

Składniki:

  • ● 6 jajek
    ● 30 dag cukru
    ● op. cukru waniliowego
    ● 25 dag mąki pszennej
    ● 7 łyżeczek kakao
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 5 łyżek wiśniówki
    ● 750 ml kompotu z wiśni
    ● 2 łyżki mąki ziemn.
    ● 3 łyżeczki żelatyny
    ● 30 dag czekolady
    ● 500 ml kremówki
    ● 1 kg twarogu śmiet.
    ● 6 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sycylijskie ciasto twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z 5 łyżkami
    cukru i cukrem waniliowym.
    Stopniowo dodajemy żółtka,
    mąkę pszenną, proszek
    i kakao. Ciasto wlewamy
    do wyłożonej pergaminem
    blachy (35x25 cm). Pieczemy
    40 minut w temp. 180 °C.
    Studzimy. Wyjmujemy,
    przekrawamy w poprzek na pół. Jedną część wkładamy
    do blachy, skrapiamy wiśniówką.
    Drugą kruszymy.
  • 2. Wiśnie osączamy. Kompot
    zagotowujemy z łyżką cukru.
    Dodajemy mąkę ziemniaczaną
    wymieszaną z małą ilością
    wody. Wsypujemy wiśnie, studzimy.
    Wykładamy na ciasto.
  • 3. Twaróg miksujemy z resztą
    cukru. Żelatynę rozpuszczamy i mieszamy z mlekiem.
    Wlewamy do masy twarogowej.
    Dodajemy posiekaną
    czekoladę (ok. 1/4 odkładamy)
    i pokruszone ciasto.
    Mieszamy.
  • 4. Śmietankę ubijamy na
    sztywno. 3/4 mieszamy
    z masą twarogową i wykładamy
    na wiśnie. Ciasto
    schładzamy. Przed podaniem
    dekorujemy pozostałą
    bitą śmietaną i czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować